Zooniverse

Som webbplatsens namn antyder så handlar den om allt från djur till rymden, och det är du som gör forskningen.

Crowdsourcing är ett fenomen som har funnits i många år. Kortfattat handlar det om att be jättemånga människor definiera en liten mängd data var ur ett enormt material. Du kan läsa mer i artikeln till höger.

En favorit är ursprungsprojektet Galaxy zoo, där du kan hjälpa till att identifiera galaxer som rymdteleskopet Hubble har fotograferat.

Påminnelser och diskussioner

Det går att bli meddelad via e-post när ens favoritprojekt har lagt upp nya foton, vilket jag personligen uppskattar. Både Snapshot Serengeti och Seafloor explorer har slut bilder när jag skriver detta och jag ser fram emot nya vårtsvin och sjögurkor.

I samtliga projekt på Zooniverse finns det möjlighet att diskutera vartenda objekt som klassificeras. Det kan vara svårt att avgöra hur många armar en spiralgalax har eller om du tittar på en thomson- eller grantgasell.

Viktigt tidsfördriv

Ett utmärkt alternativ för dig som är trött på till exempel "gratis" mobilspel med reklaminslag eller dig som vill lära dig något medan du hjälper till med viktiga forskningsprojekt. Den enda haken är att du måste kunna engelska för att delta.

Webbplatsen drivs av Citizen science alliance som är ett samarbete mellan bland annat ett antal amerikanska universitet och museum.

Lär dig något nytt med crowdsourcing

Skrivet av: Anna Östman

Hjälp forskarna spana på rymden eller bidra till ett engelskt lexikon. För den som har tröttnat på pussel- och ordspel kan det vara lönt att kolla upp de många crowdsourcing-projekt som pågår på internet.

Lär dig hitta i den djupa webben

Skrivet av: Ingrid Magnusson

En vanlig sökning i någon av dagens stora sökmotorer missar en stor del av all information på internet. Resten finns i den djupa webben, också kallad internets vallgravar.

Så fungerar sökmotorer

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Östman den 29 november 2014