Zoo City

Zinzi tillhör en utstött grupp eftersom hon orsakat sin brors död. Hon livnär sig på att hitta försvunna saker och får ett erbjudande hon inte kan säga nej till.

Av: Beukes, Lauren
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2010
Låna

Det första uppmärksammade fallet var en afghansk terrorist. Han blev dock långt ifrån det sista. Någon gång i början på 00-talet uppträder ett fenomen som förbryllar vetenskapen. Människor som mördat eller orsakat andras död, får ofrivilligt ett djur som följeslagare. Djuret är oupplösligt bundet till sin ägare. Om det dör, utplånas personen i ett svart mörker. De mer rationellt lagda söker vetenskapliga förklaringar. Andra hänvisar till magi eller religion.

Följer ett spår av ond bråd död

De som råkar ut för detta, betecknas som "animalled". En utstött grupp på samhällets botten. Zinzi December hör till denna utstötta skara. Hon bor i ett gigantiskt ghetto för animalled-människor mitt i Johannesburg. Tidigare en framgångsrik journalist som på oklara grunder orsakat sin brors död och sedan gått ner sig i knarkträsket.

Zinzi livnär sig på sin speciella förmåga att hitta förlorade saker. En dag kontaktas hon av två mystiska personer som vill använda hennes talanger för att söka upp en försvunnen popstjärna. Zinzi tackar först nej men den furstliga ersättningen från skivbolaget får henne att tänka om. Hon följer ett spår av ond bråd död som leder henne genom både de fashionabla och de nedgångna delarna av Johannesburg innan hon slutligen når gåtans lösning.

Lauren Beukes från Sydafrika är en ny trevlig bekantskap inom den fantastiska litteraturen. Zoo City som vann den prestigefyllda SF-utmärkelsen The Arthur C. Clarke Award, kan beskrivas som en blandning av SF, fantasy och noir-thriller. Det ska bli spännande att följa hennes fortsatta författarskap.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 9 februari 2012