Yxmannen

New Orleans år 1919, segregationen delar upp staden, maffian styr staden, musiken flödar som aldrig förr och en seriemördare med en yxa går lös i staden.

Av: Celestin, Ray
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

Yxmannen har satt hela New Orleans i skräck och allmänheten kräver att någon grips innan fler dör. Det finns gott om misstänkta och ännu fler rykten får staden att koka av rädsla och våld. Tre personer börjar separat att utreda Yxmannen av olika anledningar.

Utredningen står och stampar

Kriminalinspektör Michael Talbot är den officielle utredaren av Yxmannen, men mördaren lämnar i stort sett inga ledtrådar efter sig och utredningen står och stampar. Allmänheten och höjdarna i staden börjar bli otåliga efter resultat och pressen på Talbot växer. Det hjälper inte att han för ett par år sedan hjälpte till att fälla en korrupt polis och därmed blev den mest hatade polisen i en stad där maffian äger minst hälften av poliskåren. Dessutom har Talbot en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.

När en ny polisrekryt vid namn Kerry upptäcker en ledtråd till morden i polisarkiven börjar utredningen äntligen röra på sig igen. Luca D’Andrea, Talbots före detta chef, har just släppts ut ur fängelset där han suttit i fem år efter att Talbot vittnat mot honom. Han blir anlitad av maffian att ta reda på vem Yxmannen är och statuera ett exempel av honom.

Mördaren får nämligen inte bara polisen att se dum ut utan även maffian. Genom sina kontakter i New Orleans undre värld får Luca upp ett spår som leder honom ut i bayoun. Men vad kommer att hända när Lucas och Talbots vägar möts?

Dödliga hemligheter 

Den 19-åriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv och hon är så uttråkad. På grund av sin hudfärg och sitt kön är Idas möjligheter i New Orleans begränsade, men hon drömmer om att bli en detektiv uppe i norr, där segregationen inte är lika hård, en dag.

När hon via sitt jobb snubblar över en ledtråd som kan leda till att Yxmannens identitet avslöjas tvekar hon inte att försöka reda ut mysteriet på egen hand. Det skulle bli hennes stora chans att komma närmare sin dröm och äntligen få visa vad hon går för. Tillsammans med sin vän Lewis börjar Ida en utredning som visar sig gå djupare och vara mer dödlig än hon någonsin kunnat ana.

Tre utredare, ett fall. Vem kommer att lösa gåtan med Yxmannen? När en tidning får ett brev där avsändaren påstår sig vara Yxmannen ställs allt på sin spets. Avsändaren påstår även att denne inte är en människa utan en demon från helvetet som ingen kommer att kunna fånga. Datumet för nästa mord nämns även i brevet och det blir en kamp mot klockan för att förhindra att fler människor dör.

En storm drar in

Allt kommer att avgöras under den storm som drar in över New Orleans.  Är Yxmannen en galning som dödar efter behag? Eller är han en övernaturlig varelse från helvetet? Finns Yxmannen eller är han bara en del av en större konspiration in staden? Vilka av våra tre utredare kommer att hitta lösningen innan det är för sent och vilka av dem kommer att överleva.

Läs denna spännande deckare och ta reda på det.  Yxmannen har funnits i verkligheten, men det uppdagades aldrig vem mördaren var. Breven från Yxmannen som finns i boken är autentiska och tros ha skrivit av mördaren. Celestin har baserat sin bok på dessa händelser.

Text: Andrea Ejelöv

Våra texter

  1. Ormfesten

    Av: Crews, Harry Tipsat av: Lennart Kihlberg

    Mystic är en håla i den amerikanska Södern som osar av undertryckta känslor. Oemotståndlig läsning om livets mörkare sidor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 23 februari 2017