Yummy

Mias liv är inte så kul. Mamma har stuckit, pappa är oftast full. Inga kompisar har hon heller, hon verkar vara den enda som är kvar i stan över sommarlovet. Tills hon träffar Finn.

Av: Susso, Eva
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Det är sommar och Mia är ensam i hela stan känns det som. Tryckande varmt är det också. En kille med punkacykel går förbi, men ser henne inte. Typiskt.

Förra sommaren, i husvagnen, var det bättre. Sedan bråkade mamma och pappa, och mamma stack. Socialen kom och tvingade Mia och pappa att flytta till lägenheten i stan. De har det ganska bra, men när pappa tar hem sina fyllepolare blir det jobbigt.

Allt verkar bli bättre

Så kommer mamma tillbaka. Hon och pappa kramas och är sams igen. De lovar att de ska skärpa sig, försöka hitta jobb och inte dricka så mycket. Mia känner sig glad men längtar ändå efter en kompis.

En dag vid badet träffar hon killen med cykeln igen. Finn heter han och verkar snäll. Det pirrar i Mia när han ser på henne med sina fina bruna ögon. Han ger henne ett nytt namn också, Yummy.

Mycket som är jobbigt

Mia, eller Yummy, berättar sin egen historia. Det är här och nu, på sommarlovet, men du får också veta vad som har hänt tidigare. Du får verkligen lära Yummy och hennes liv, som inte är så lätt och kul alla gånger.

Föräldrarna har ont om pengar, är arbetslösa och dricker för mycket. Skräp-människor kallar en granne dem. Familjen har flyttat ofta och Mia känner sig ensam, hon längtar efter vänner.

Samtidigt finns mycket bra. Yummy själv är både tuff och känslig, och handlingskraftig. Hennes föräldrar älskar henne och försöker ta hand om henne. Hon har också en kärleksfull moster som verkligen bryr sig.

Jag gillar Yummy och jag gillar den här boken, mycket. Jag gillar också bilderna som finns här och där som en extrabonus i berättelsen.

En vän som heter Mia

Av: Pohl, Peter Tipsat av: Annika Edlund

Peter Pohl är en mästare på att skriva om utsatta barn och ungdomar. Här berättar han om Lina som lever med en mamma som super.