Yarden

En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.

Av: Lundberg, Kristian
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

Under drygt ett år arbetade författaren Kristian Lundberg som timanställd på Yarden i Malmös hamn. Han var pank och skuldsatt och tog de jobb han kunde få. Samtidigt skrev han på en diktsamling. Men när vardagen trängde sig på och åt sig in i skrivandet slutade det med att Kristian Lundberg skrev en helt annan bok.

Om Sveriges osynliga

Yarden är en skildring av ett Sverige med skuggsidor och klassklyftor. Det är en berättelse om de förhållandena som råder för dem som står utanför det sociala systemet; de osynliga gestalterna som utför de jobb som ingen annan vill befatta sig med.

På Yarden ses de arbetande inte som människor, de är istället ett kollektiv som långsamt avhumaniseras och övervakas. Kroppsarbetet, pengabristen och utanförskapet tvingar också fram minnen från Kristian Lundbergs uppväxt. När han var tolv år insjuknade hans mamma i en schizofreni som även drabbade honom och syskonen hårt.

Boken Yarden är en obekväm ögonöppnare om de klasskillnader som finns i vårt samhälle, som fanns igår och som fortfarande finns idag. Den beskriver en fattigdom som aldrig kunnat utrotas, som är marginaliserad och därför lätt att blunda för.

En bok han var tvungen att skriva

Kristian Lundberg skriver poetiskt och inkännande om vad som händer med människor när de lever under extrema förhållanden. Det är en sorglig och känsloväckande bok om orättvisa men som även berättar om den vänskap och solidaritet som trots allt kan växa och gro under omänskliga omständigheter. 

Själv har Kristian Lundberg sagt att året på Yarden gjorde honom arg, att han fortfarande är arg och var tvungen att skriva den här boken. Efter att den kom ut fick han inte längre jobberbjudanden från Yarden. 2010 vann hans bok Ivar Lo Johansson personliga pris.

Underdog

Av: Flygt, Torbjörn Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Det är ett tag sedan jag läste den här boken, men jag minns att jag tyckte den var mycket bra. Det som fångade mig var språket och närvaron i berättelsen.