Wuthering Heights

En hjärtskärande roman om kärlek, hat och hämnd med många litterära kvaliteter.

På godset Wuthering Heights i norra England sitter avundsjukan och missunnsamheten i väggarna. Romanen utspelar sig under många år och börjar med Catherine Earnshaws barndom tillsammans med hittebarnet och adoptivbrodern Heathcliff.

Själsfränder

När Catherines far och Heathcliffs välgörare dör och lämnar godset i arv till sonen i familjen, börjar den avundsjuke sonen att behandla Heathcliff illa och degraderar honom till tjänare. Catherine och Heathcliff förblir vänner och mer därtill. De är själsfränder och älskar varandra i hemlighet.

När Catherine lär känna de aristokratiska grannarna och sedan gifter sig med sonen i familjen, försvinner Heathcliff utan att säga ett ord. Han blir borta i tre år och när han sedan återvänder, eskalerar otrevligheterna.
De har båda orsakat varandra mycket sorg och tar ut sin frustration på alla omkring sig. Till och med efter sin död är Catherine högst närvarande, bland annat eftersom hon dör precis efter att ha fött en dotter som hennes make döper till Catherine.

Uppslukad av hämnd

Besatt av Catherine och av allt ont som han tycker att hennes familj har orsakat honom, ägnar han resten av sitt liv och den förmögenhet han har tjänat ihop under bortavaron åt hämnd.

Förutom hur mycket ont som svartsjuka och destruktiva kärleksförhållanden kan orsaka, får läsaren också en inblick i 1700- och 1800-talets kalla klimat och hur farligt det var att föda barn. Wuthering Heights är helt igenom hjärtskärande men har enastående gotiska och romantiska kvaliteter i sina miljöer och epos-liknande karaktär.

I svensk översättningen heter boken Svindlande höjder.

Klassiker: Jane Eyre

Skrivet av: Jenny Berggren

Systrarna Brontë - Charlotte, Emily och Anne – beslutade sig för att skriva varsin roman. Resultaten blev Jane Eyre, Svindlande höjder och Agnes Grey. De två första är numera klassiker inom den brittiska litteraturen.