VM-sommar

Det är sommaren 1974. Magnus älskar fotboll. Han är bättre än bra och har fått en inbjudan att åka på ett nationellt elitfotbollsläger. Han har planer!

Av: Ljunggren, Magnus
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Men hans pappa förolyckas och Magnus och hans mamma flyttar från hålan Stöde till Sundsvall. Nytt fotbollslag, ny skola, inga kompisar.

Den breda vägen

Magnus börjar snart hänga med de två tuffaste killarna i klassen, Matte och Krister och deras planer är av helt annan art. Magnus dras in i en härva av bedrägerier, lögner, stölder.

I en alternativ värld hade han sagt nej redan första gången Krister bad honom köpa snus. Aldrig hade han varit med och arrangerat någon avslutningsfest och absolut inte varit med och förskingrat pengar.

Gränslös kärlek

Dessutom är han kär i Ylva som är ihop med en nolla. Magnus kärlek är större än universum och hon fattar inget. Hon nöjer sig med Krister, en liten pluttkärlek "obetydligare än skiten under naglarna på en gräshoppa".

Magnus rödgråtna mamma, tjocka polisgrannen Stieg Larsson och Ås-ligan gör inte livet bättre. Varför är livet så hårt? När jag som läsare till slut tror att allt ordnat sig så blir det ännu mer spännande och till slut riktigt nagelbitande rafflande. Att skämmas kan ta ett helt liv.

Magnus Ljunggren har skrivit en bok som är mycket mer än fotboll. Det är sorg, saknad, kärlek, skuld och själens obotliga ensamhet. Jag läste den med stor behållning. Magnus Ljunggren har också skrivit Hålla masken som kom 2008. En bok om hockey och mycket, mycket mer. Läs den också!

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 10 juni 2010