Vita nätter

Återigen kallas kommissarie Taylor från Inverness upp till de gudsförgätna Shetlandsöarna. Förra gången var det mitt i vintern och kolsvart mest hela tiden. Nu är det ännu värre. Fåglarna sjunger dygnet runt och solen går aldrig ner. Omöjligt att sova för den rastlöse Taylor.

Det är midsommar och en främmande engelsman har hittats hängande i en sjöbod. Främlingen har kvällen innan sin död fallit i gråt på en konstutställning och förklarat att han drabbats av minnesförlust. Den kända konstnären Bella Sinclair och polisen Jimmy Perez väninna Fran är utställarna. Har främlingen något med dem att göra?
 
Jimmy Perez undersöker fallet men när det står klart att det inte är självmord måste specialisterna från Inverness kallas in igen.
 
Perez känner sig inte helt bekväm med att samarbeta med Taylor. De är helt olika personligheter. Perez är rädd att hans sätt att arbeta, att "dricka te i alla stugorna" och prata med folk i lugn och ro, retar gallfeber på hans överordnade som själv far fram som ett jehu.
 
Snart inträffar fler misstänkta dödsfall och Perez blir mer och mer övertygad om att morden har att göra med något som hänt på ön tidigare.
 
Cleeves har även denna gång lyckats levandegöra den speciella miljön och människorna som bor där. Historien har lite whodunnit-känsla över sig, mördaren finns bland en liten krets människor. Intrigen är bra och upplösningen inte alltför otrolig.
 
Vita nätter är andra delen i en planerad serie på fyra (Shetland quartet). Första delen heter Svart som natten.

Svart som natten

Av: Cleeves, Ann Tipsat av: Bertine Pol Sundström

Hon hade upptäckt två lik. Här, på Shetlandsöarna, där hon trott att inget ont kunde hända.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maja Samuelsson den 15 augusti 2008