Virtuella världar

Författaren reflekterar bland annat över varför vi finns, om vi nu verkligen finns, och vad teknologin har för roll i det.

Den här boken handlar om, vad författaren kallar, "teknofilosofi". Det mesta blir väl roligare om man sätter "tekno-" före, men i det här fallet syftar begreppet på att boken kombinerar filosofiska frågor om teknologi med att använda teknologi för att svara på filosofiska frågor. Teknologi är ett nyckelord, och beroende på hur intresserad du är av ämnet blir det mer eller mindre angenämt att ta sig igenom bokens 579 sidor.

Lever jag i en hallucination?

Personligen älskar jag den och de frågeställningar den filosoferar kring. Frågor som om vi lever i en simulering och annat intressant som jag själv funderar mycket på. Varför finns jag, till exempel? Boken behandlar visserligen inte min personliga existens utan universums, där jag för tillfället befinner mig. Finns det en gud? Är cyberrymden är en konsensus-genererad hallucination, som dagligen upplevs av miljardtals legitima operatörer? Kan maskiner ha ett medvetande?  

Förutom boken så gillar jag personer som läser den och jag tycker dessutom att fler borde läsa den. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 11 januari 2025