Vinter

Fin och berörande fortsättning på författarens årstidssvit som började med Höst.

Av: Smith, Ali
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Höst skildrade vänskapen mellan den nästan hundraåriga Daniel och den 32-åriga Elisabeth i ett Skottland efter Brexit-omröstningen och boken gav mersmak.

Lekfullt språk

I Vinter känner man igen det lekfulla fantasiflödande språket, fint översatt av Amanda Svensson och sättet att berätta med hopp fram och tillbaka i nutid och dåtid. Men personerna och händelserna har inget direkt samband med berättelsen i Höst.

Däremot fördjupas det samhällsengagerade anslaget från förra boken, en av huvudpersonerna är en kroatisk före detta student som håller sig under radarn för att kunna vara kvar i England, en annan är en kvinna som hela sitt liv ägnat sig åt kampen mot vapenindustrin och nu hjälper flyktingar vid medelhavet. Kvinnans syster är Brexit-förespråkare och före detta affärskvinna. Så finns där systerns son som togs omhand av mostern som liten, vilket modern förnekar. Framtill nyligen visste inte ens sonen att han hade en moster.

Shakespeare och Dickens

Dessa fyra personer tillbringar en julhelg tillsammans. Systrarna både älskar och hatar varandra men har sedan länge tappat kontakten.

Den kroatiska studenten är egentligen där för att låtsas vara sonens före detta sambo Charlotte, men hon kommer att fungera som en katalysator och väcka fram det levande och friska i människorna hon träffar. Hon kan mycket om William Shakespeare och påminner själv om ett väsen från någon av hans pjäser. Charles Dickens julsaga är en annan referens; affärskvinnan hemsöks av ett spöke i form av ett svävande barnhuvud och hon drabbas under julnatten av minnen från sitt liv.

En mycket fin och berörande bok, jag ser fram emot Vår.

Fler tips

  1. Konturer

    Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Magnus Kronlund

    En roman som helt består av berättelser av och om personer som berättarjaget möter.

  2. Juldagar

    Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Anna Sahlén

    Tolv sagor och spökhistorier fyllda med nysnö, magi och kärlek. Och så tolv jordnära recept på brittiska julfavoriter, lättsamt skildrade med humor och värme.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Magnus Kronlund den 16 augusti 2019