Villovägar

Det handlar kanske inte om sevärdheter i traditionell mening, men för den nyfikne resenären med känsla för det udda och annorlunda är boken ett fynd.

Att den som har gjort en resa har något att berätta tar vi för givet. Och många reser långt och ofta. Media hjälper till och kastar oss från den ena världsdelen till den andra och många resmål och turistiska måsten är vi redan bekanta med innan vi själva varit där.
 
Men undantag finns och många på nära håll. Så litet man vet och så mycket man inte hade en aning om!
 
Monument i Eslöv
Att Eslöv har sitt eget Babels torn till exempel. Om än inte så gigantiskt som Bibelns förebild, så ändå rätt imponerande med mänskliga mått mätt. En före detta rallare med ambitioner byggde sig här sitt eget monument. Och att han inte var ensam om sin önskan att göra något bestående för eftervärlden blir man snart varse när man läser vidare i Erling Matzs Villovägar.
 
Varför inte göra en tur till en av Sveriges mest osannolika gravar, ett formidabelt mausoleum i pyramidform innehållande stoftet efter den envetne kvinnotjusaren och adelsmannen George Malte Gustaf August Liewen Stierngranat? Bara namnet är väl värt den symboliska tia som det kostar att ta del av härligheten.
 
Helgon med karolinerhatt
Och hur är det nu med St. Olof? Hur kan ett helgon, en staty från 1300-talet i Åre kyrka vara försedd med sin märkliga huvudbonad, en karolinerhatt efter 1800-talsmodell? Och helgonglorian sen, hänger den på trekvart eller har den hamnat på rätt plats?
 
Pärlfiskaren Victor Berge, hur kom det sig att han fick sin sista vila i Gästrikland, 12000 sjömil från närmsta pärlmusslebank?
 
Bjurholmskinesen
En sista villoväg leder till Bjurholm och Warner Oland Cinema, biografen som fått sitt namn efter torparsonen som blev en av 1920- och 30-talsfilmens mest kända kineser, Charlie Chan. Värner Ölund som han ursprungligen hette, denne bygdens store son väntar fortfarande på sitt museum.

12 trädgårdar

Av: Nordfjell, Ulf Tipsat av: Sonja Andersson

Ulf Nordfjell, uppvuxen i den norrländska landskapet, är en av Sveriges mest (er)kända landskapsarkitekter. Han arbetar med både privata och offentliga trädgårdar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 20 mars 2008