Vilddjuret vaknar

Liten rädd ensam flicka, mobbad och moderslös men med oanade gömda krafter. Ett klassiskt tema som håller även i Mattias Johnssons första bok om Agata Wäderby.

Agata är elva år, hennes mamma är död och pappa lever med en ny kvinna, Beatrice. Beatrice pratar över huvudet på Agata och är allmänt syrlig i tonen. Påminner inte så lite om tillvaron för en annan berömd 11-åring, med initialerna HP.
 
Nu ska Agata motvilligt åka på semester till Kallhamra och bo på hotell. Med pappa och Beatrice, roligare kan man ha. Som tur är har hon sitt skrivblock, sina pennor och böcker, så kanske ska hon överleva.
 
Innan de reser åker de förbi mammans grav. Där händer något jättekonstigt. En kvinna, en pojke och minst hundra fåglar har samlats på kyrkogården. Pojken säger till Agata att hon inte ska vara rädd. Fåglarna är där för att de vill hedra Agatas mamma som var en av skickligaste och mest segerrika hamnskiftarna som levat.
 
Hamnskiftare? Hennes mamma sa alltid att varje dag är till för att utföra mirakel, att skapa saker istället för att riva och förstöra. Men vem var hennes mamma egentligen och vem är Agata? Hon drömmer så konstigt.
 
Och vilka är konferensdeltagarna i "Lärare mot mobbning" som plötsligt dyker upp på hotellet. De uppför sig oartigt och luktar värre än pyton!
 

Fantasy när den är som bäst! Man vill läsa vidare och det är spännande, fina personskildringar och en stark tjej i huvudrollen som såklart visar sig ha alldeles speciella förmågor. Kanske skulle boken ha vunnit på att kortas en aning. Den är utgiven på ett litet förlag i Umeå, Järnringen. Om jag gissar rätt kommer den att få stor framgång bland många unga fantasyälskare. Ålder 11+

 

 

På ödets vingar

Av: Sandström, Julia Tipsat av: Annika Edlund

Världens öde står på spel. Fienden är ute efter de fyra nycklarna som går till porten som aldrig mer får öppnas. Till porten som håller ondskan fången.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 23 juni 2009