Vi har alltid bott på slottet

Skräckklassiker som knappast lämnar någon oberörd.

Jag kan verkligen rekommendera denna klassiker som fått ett nytt förord och en ny översättning. Shirley Jackson har skrivit denna underbara skräckhistoria som antingen är en fasansfull berättelse om två systrar som drar sig undan från samhället eller en feelgood roman för introverta. Lite beroende på vem som läser den.

Systrarna drar sig undan

Constance och Merricat bor tillsammans med sin sjuka farbror Julian i det gamla huset på familjen Blackwoods ägor. Ett uppmärksammat giftmord begicks där för sex år sedan och trots att Constance aldrig dömdes anar vi att folket i byn anser henne vara skyldig.

Merricat, som är den som berättar historien, stryker omkring i skogen med sin katt. Hon gräver ner föremål i marken och utför magiska ritualer. Omvärlden tränger sig på i form av en släkting men systrarna drar sig längre och längre in i slottet.

Trots att jag läst den flera gånger så tar jag till mig historien på olika sätt och jag har svårt att tänka mig att det går att ta sig igenom denna bok helt oberörd. En skräckklassiker och litteratur som berör, även om beröringen är obehaglig.

Våra texter

 1. Shirley Jackson – en mästare på vardagsskräck

  Skrivet av: Anonym

  Shirley Jackson är känd för sina psykologiska thrillers och gotiska skräckromaner. Hennes berättelser har inspirerat flera kända författare och den 14 december 2016 var det 100 år sedan hon föddes.

 2. En månad för kvinnor inom skräck

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Februari har i flera år varit en temamånad för att lyfta kvinnliga skräckskapare. Nätverket Vagina dentata med författaren Madeleine Bäck i spetsen har tagit det ett steg längre och lyfter kvinnor inom horror året om.

 3. En introduktion till skräcklitteratur

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Människans fascination för hemskheter går långt tillbaka i tiden. Vi har en dragning till det oförklarliga, mörka och skrämmande - även i litteraturen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 29 oktober 2019