Vem dödade Roger Ackroyd?
Har du någonsin känt att Agatha Christie fuskade i Dolken från Tunis? Eller att hon är bättre på att skildra människor och byliv än att övertyga som kriminalförfattare? Då är det här kanske boken för dig.
Dolken från Tunis (The Murder of Roger Ackroyd) gavs ut första gången 1926 och gjorde Agatha Christie berömd. Den har hyllats för att vara en av få detektivromaner som inte förlorar på en omläsning, men väckte också en häftig debatt.
Christies författarskap dissekeras
I Vem dödade Roger Ackroyd? dissekeras inte bara Dolken från Tunis (där den tituläre Roger Ackroyd mördas) utan hela Agatha Christies författarskap. Pierre Bayard diskuterar också deckargenren i stort och belyser svårigheten att vara läsare av en genre som bygger på att ständigt dölja sanningen fram till bokens sista sidor.
Genom kapitlen Undersökning, Motundersökning, Vanföreställning och Sanning utforskas berättelsen, dess struktur, berättarstil och persongalleri. Han tar även hjälp av freudiansk psykoanalys i sin tolkning. Kan vi verkligen lita på Poirots tolkning av händelserna? I det sista avsnittet presenterar Pierre Bayard sin egen lösning på mordgåtan och vilka belägg som finns för den.
Den här boken är inte för den som just upptäckt tjusningen med Agatha Christie. Lösningar och viktiga detaljer för ett flertal av hennes böcker avslöjas utan omsvep. Däremot är den ett intressant tankeexperiment för läsare som är välbekanta med hennes speciella författarstil. Vem som har rätt i slutänden får läsaren själv bestämma.