Vem dödade min far

En anklagelseskrift där författaren Édouard Louis skriver om sin far som ett offer för destruktiva strukturer.

En son försöker förstå sin far och dennes roll under uppväxten genom att lyfta blicken. Snäva mansideal och fattigdomens vallöshet målas upp som begränsande strukturer. Sonen sörjer människan som stundtals glimtade fram under den kärva ytan. 

Ilska och sorg

Det liv som fadern tvingas välja innebär tungt arbete på fabrik. Alkohol blir en självklar flykt från smärta. Vid 50 års ålder är han en bruten man. Édouard Louis namnger de politiker som genom beslut de fattat indirekt dömer hans far till döden. Trots ryggskada och hjärtsvikt måste han arbeta.  

Ilska och sorg genomsyrar texten, men den är också en kärleksförklaring till en man som haft en problematisk relation till sin homosexuella son. 

Våra texter

 1. Yarden

  Tips Av: Lundberg, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

  En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.

 2. Svinalängorna

  Tips Av: Alakoski, Susanna Tipsat av: Arnold Kjellberg

  "Voi Herran Jomala!" känns som ett bra uttryck efter att ha upplevt en mycket levande skildring av den kärva och brokiga tillvaron för en finsk familj i det skånska bostadsområdet som i folkmun kallas Svinalängorna.

 3. En tankebok om social utsatthet

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I oktober, när kylan kommer blir livet som hemlös allt svårare. När det fanns statare i Sverige var oktober den månad då de bytte gård. Susanna Alakoski har skrivit en dagbok om fattigdom.

 4. Mig äger ingen

  Tips Av: Linderborg, Åsa Tipsat av: Annika Edlund

  En splittrad familj, en kärleksfull men mycket ensam pappa och hans älskade dotter handlar denna underbara biografi om. Jag läste den långsamt med vemod i bröstet.