Vem är du Johanna?

En stark bok om sorg, saknad och att förlora sig själv, men trots allt hitta hem till slut.

När Johanna är fem år gammal flyttar hon och mamma från den ensliga gården på Island till Sverige. Tio år senare är Island fortfarande ett svidande sår i Johanna och det är bara sköthästen Kasper som gör att Johannas värld går runt. Underbara Kasper håller tankarna borta från familjen på Island och därför betyder han allt.

Så händer det otänkbara: Kasper blir sjuk och måste avlivas. Johannas värld går i tusen sylvassa bitar och sorgen, skulden och saknaden sväljer henne hel. Utan Kasper vet Johanna inte längre vem hon är. Allt går på tok och Johannas problem blir bara fler och fler.

En annan värld
Ett telefonsamtal förändrar plötsligt allt. Mamma skickar Johanna till Island för att träffa sin sjuka farmor och komma bort från allt trassel där hemma. Johanna, som svurit på att aldrig rida mer, befinner sig plötsligt på en gård som är så omringad av hästar att det inte går att komma undan.

Hästarna är inte Johannas enda problem. Johanna har nästan inte haft någon kontakt med familjen på Island på tio år. Hur delar man då plötsligt livet med en döende farmor, en sorgsen farfar och en tystlåten pappa som man knappt minns och inte alls förstår? Vad är det egentligen de förväntar sig av Johanna?

Leva med saknaden
Vem är du Johanna? är en gripande berättelse om att tappa sin egen identitet och att försöka lära sig leva med saknaden efter en älskad ponny och en förlorad familj. Det är också en berättelse om att växa upp och inse att sanningen kanske inte var så enkel som man först trodde.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emma Sigvardsson den 6 februari 2012