Vegomyten

Vegetarisk kost är varken bra för vår hälsa eller vår planet, menar den före detta veganen Lierre Keith.

Av: Keith, Lierre
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

Lierre Keith levde som strikt vegan i tjugo år. En allt mer sliten kropp och olika etiska dilemman som dök upp när hon började odla sin egen mat fick henne att börja ifrågasätta den bild av världen hon haft så länge. Hon började läsa både forskning och debattböcker, skaffade sig ankor och hönor – och sa adjö till veganismen.

Vegetarianer, veganer och alla som börjat fundera över hur vår mat framställs har massor att hämta i Vegomyten. Däremot är nog boken en stor besvikelse för den som hoppas hitta några enkla sätt att förklara för sin tjuriga tonåring att det är bäst att lägga en bit plastförpackad skinka på mackan i alla fall. Enligt Lierre Keith ska nämligen både skinkan, det industribakade brödet och margarinet förpassas till historiens skräphög.

För att behålla en levande planet

Hennes budskap ligger nära det som journalisten Michael Pollan för fram i sina böcker: vi måste ändra hela vårt tänkande runt vad vi äter om vi vill behålla vår levande planet. Maten måste vara lokalt producerad och ingå i ett kretslopp som bygger matjord i stället för att bryta ner den.

Att leva på en uteslutande vegetarisk kost och tro att man inte orsakar något lidande för djur eller andra människor är att lura sig själv, skriver Lierre Keith. Hon ägnar en stor del av boken att gå igenom olika motiv för att äta vegetariskt – etiska, politiska och näringsmässiga. Alla får underkänt av henne.

Ska vi följa Lierre Keiths råd om vad och hur vi ska äta har vi ett jättearbete framför oss. Att läsa hennes bok kräver också en liten ansträngning, eftersom det är stora sammanhang och samband som beskrivs. Alla insikter och idéer som finns i boken gör det värt besväret.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Till matens försvar

Av: Pollan, Michael Tipsat av: Sonja Viklund

Vårt komplicerade förhållande till det vi äter blir utsatt för en ordentlig granskning av Michael Pollan.


Ekologiska smaker

Av: Arkåsen, Henrik Tipsat av: Aina Gustavsson

Äkta matglädje får man med äkta råvaror. I den här boken får man inspiration till enkel, smakrik och god mat som är lagad med hänsyn både till hälsan och miljön

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 16 maj 2010