Ved
Fakta och statistik blandas med intervjuer i en bok som täcker in alla tänkbara aspekter av ved.
När jag börjar bläddra i norrmannen Lars Myttings Ved blir jag rent lycklig. Enligt underrubriken innehåller boken allt om huggning, stapling och torkning – och om vedeldningens själ. Det kan låta som överord för en bok på 170 sidor, men jag är beredd att hålla med.
En vedeldningsgen
Författaren börjar med att pröva tanken att det kanske finns en särskild vedeldningsgen. Den har kommit till efter tusentals år av frost och huttrande och är grunden till den arbetsglädje som många finner i vedhanteringen än idag. Det handlar om stoltheten över att vara självförsörjande. Att med egen kraft värma upp sitt och de sinas hus.
Vedförbrukningen i Sverige idag är inte bara stor, den är kolossal skriver Lars Mytting. Varje svensk förbrukar i snitt 315 kilo ved varje år. En toppnotering internationellt sett.
Mycket att lära
Bokens stora perspektiv med fakta och statistik samsas med intervjuer med skogsfolk och stolta vedstaplare. Här lär jag mig att bonitet, ett viktigt begrepp i skogssammanhang, handlar om markens avkastningsförmåga för timmer. En guidning bland marknadens yx- och motorsågstillverkare får jag och en orientering bland gamla och nya eldstäder. Hur ser en vedberoendes år ut? När du bör fälla träden, hur du kapar och hugger ved och hur du staplar veden så att den torkar snabbt och effektivt har Lars Mytting svar på. Frågan om vedeldning är ett miljövänligt alternativ reds också ut, pedagogiskt och begripligt.