Vassa föremål

Journalisten Camille Preaker skickas till sin gamla hemstad där en ung flicka saknas.

10-åriga Nathalie Keene har försvunnit. Camille Preaker är reporter på en dagstidning i Chicago och blir skickad till Wind Gap, en stad mest känd för sin ovärdiga grisindustri. Hon ska rapportera om fallet eftersom en jämnårig flicka hittades mördad i staden året innan.

Människors fula sidor

Camille Preaker växte själv upp i Wind Gap men hade en långt ifrån harmonisk barndom. Hennes jämnåriga syster var ständigt sjuk och dog när hon var tolv år. Modern Adora var krävande och distanserad.

Kvar från den tiden finns en massa mörka minnen, en kropp märkt av självskador och en fortsatt problematisk relation med modern. Återkomsten till staden väcker gamla känslor och upplevelser till liv.

Vassa föremål är Gillian Flynns debutbok. Den har tidigare getts ut på svenska med titeln Vass egg och är en mörk skildring av Mellanvästern, precis som hennes efterföljande böcker. Boken är välskriven och spännande och ger gestalt åt flera av mänsklighetens fulare sidor på ett som blivit författarens signum.

 

Gone girl

Av: Flynn, Gillian Tipsat av: Anna Östman

Amy är borta. Hennes make Nick kommer hem till en öppen ytterdörr och ett slagfält i vardagsrummet. Deras förhållande har varit dåligt den sista tiden, men Nick skulle aldrig skada sin fru på något sätt. Säger han.

Mörka platser

Av: Flynn, Gillian Tipsat av: Anna Sahlén

När Libby är sju år mördas hennes två systrar och mamma. Som vuxen tvingas hon konfrontera barndomens trauma.

En sån som du

Av: Flynn, Gillian Tipsat av: Anna Sahlén

Huvudpersonen gör sitt bästa för att lura en hjälpsökande kvinna på pengar, men vet inte vad hon själv ger sig in i.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 24 januari 2016