Vajlett och Rut

Karin Alfredssons roman utspelar sig under 1949 och 1950 i Västerbottens inland och kretsar kring den nya lärarinnan Vajlett och hennes möte med byn och sedermera kärleken.

Den unga ensamstående Vajlett kommer som lärarinna till Granträskåsen, en bygd där pingströrelsen har ett starkt fäste. Det gäller att sköta sig, annars straffas synden. Själv har Vajlett ingen tro på Gud kvar efter att hennes bästa vän dog 16 år gammal, i en tid när polion härjar och oron kring den är stark.

Ny syn på utbildning

Vajlett har en för tiden modern syn på uppfostran och hur kunskaper i skolan ska tillämpas. Hon lägger ner stor omsorg på sina elever. I trakten höjs många ögonbryn över hennes nya sätt att se på saker och ting, men så småningom blir Vajlett accepterad av de flesta.

Själv har hon aldrig känt kärlek till någon man och hon är fast i sin tro att hon aldrig kommer att få egna barn. Vad Vajlett saknar i Granträskåsen är en väninna, och så småningom får hon ett visst umgänge.

Vänskap och kärlek

Riktigt bra känns det när en ny postfröken kommer flyttandes till byn. Hon heter Rut och har också utbildning och det visar sig att hon har mycket nytt att komma med. Vajlett och Rut blir mycket goda vänner, med tiden mer än så.

En trovärdig berättelse om en svunnen tid där det inte var lätt att sticka ut från normer och förväntningar.

 

 

 

 

Fler tips

  1. Ängeln i posthuset

    Av: Salomonsson, Anita Tipsat av: Hanna Widman

    Anita Salomonsson lyfter på ett inkännande och poetiskt vis fram en människa ur det förflutna. Någon som kanske inte gjorde så mycket väsen av sig under sitt liv, men likväl bar en hel värld inom sig.