Vaclav & Lena

Två barn blir nära vänner. De planerar sin gemensamma framtid tills en av dem försvinner spårlöst. En uppväxtskildring som är en känslomässig berg och dal-bana.

När Vaclav och Lena är sju år blir de bästa vänner. De går i samma grupp i engelska-för-invandrare, i en kommunal skola på Brooklyn i NewYork. Båda har sina rötter i Ryssland. Vaclav kom med sina föräldrar när han var fyra år. Hur Lena kom till USA är höljt i dunkel, hon har växt upp hos en äldre dam men efter att damen dött så får Lena flytta till sin moster.

Glömmer aldrig sin vän

Vaclav och Lena är helt besatta av trolleritrick och ska, när de bli stora, jobba som trollkarl och assistent. Barnen tillbringar varje eftermiddag hemma hos Vaclav och tränar på tricks. För Vaclav som har ett tryggt hem med en mamma och en pappa, en skön säng och mat i kylskåpet är det svårt att föreställa sig hur Lena egentligen har det hemma hos sig. Där är hon oftast ensam, det finns aldrig någon mat och när väl mostern kommer hem från sitt jobb som strippa är det för att festa och ta droger.

En dag när barnen är nio år dyker inte Lena upp på skolan. Hon försvinner spårlöst och ingen vet var hon är. Vaclav är helt förkrossad. Under de följande åren säger Vaclav god natt till Lena varje kväll innan han somnar, övertygad om att ifall han skulle glömma det så kommer något hemskt att hända Lena. Kvällen före Lenas 17-årsdag bestämmer sig Vaclav för att inte säga god natt. Just den här kvällen kommer han äntligen att få veta vad som hände.

Haley Tanners debutbok är en fin uppväxtskildring som tar mig med på en känslornas berg-och-dal-bana. Den skildrar hur det kan vara att växa upp som invandrad i en ny kultur och ett nytt språk och hur relationer och personer formas av detta. Boken skildrar också hur utsatta barn kan vara när det inte finns någon ansvarstagande vuxen i deras närhet.

Ämnesord

Tipsat av: Malin Felth Paré den 14 februari 2015