V för vendetta

Skuggor, svärta och nedtonade färger i en fantastisk serie om förtryck, rättvisa och frihet.

Alan Moore behöver sällan någon vidare introduktion, åtminstone inte bland serieläsare. Han står bakom flera av historiens mest uppskattade serieromaner, däribland en av Batmans mest kända berättelser, The killing joke. Något som utmärker flera av hans verk är de komplexa karaktärer som inte går att kalla direkt goda eller onda, utan hamnar på ett spektrum av rättfärdigade illdåd och problematiska ideologier. Så även är det i V for vendetta.

Något är ruttet i Storbritannien

I en dystopisk framtid har Storbritannien blivit en totalitär stat som styrs av en fascistisk regim. Ledarna håller befolkningen i ett järngrepp och fängslar alla med avvikande åsikter och läggningar.

Mitt i detta står den mystiske "V", en frihetskämpe som med alla medel slåss för att befria landet från ledarnas makt. Han mördar, spränger och infiltrerar diverse instanser för att lyckas med sitt uppdrag. På vägen möter han Evey, en oskuldsfull ung kvinna som av en händelse blir inblandad i V:s planer. Evey blir central för hur läsaren uppfattar både handlingen och V:s karaktär.

Suveräna illustrationer

V for vendetta är bitvis ganska tung på text. Utläggningar, dialoger och bakgrundshistoria trängs stundom för att rymmas på sidorna. Det är förstås spännande läsning, men jag måste ändå säga att manuset lyfts till höga höjder mycket tack vare de suveräna illustrationerna av David Lloyd.

Färgerna är dystra och dämpade, medan skuggorna hårda är nattsvarta. Kontrasten inger en slående känsla av dramatik. Tillsammans med hur karaktärernas rörelser och uttryck så skickligt fångas, så får serien ett näst intill filmiskt liv.

Aktuellt ämne

Alan Moores kusliga dystopi må ha skrivits som en reaktion på dåtida Storbritanniens regering, men berättelsen är lika aktuell och fängslande i dag. Här ställs svåra frågor om etik och moral. Helgar målet medlen? Vad är det värt att leva i frihet? Vad är plikt och hur långt är vi beredda att gå för den?

V for vendetta är en serieroman som respekterar läsarens förmåga att tänka och svara på frågorna. Med innehåll som både engagerar och utmanar visar den på serieberättandets värde och potential. Det här är en lätt rekommendation.

Läs mer

 1. Superhjältar, politik och mörker

  Artikel Skrivet av: Torbjörn Rolandsson

  Alan Moore är en av världens mest inflytelserika serieskapare. Här introduceras han genom sina tre mest framstående verk.

 2. Swamp Thing 1

  Tips Av: Snyder, Scott Tipsat av: Tommy Bildström

  En nystart för Swamp Thing. Även den som inte har läst tidigare serier har här en chans att hoppa in och lära känna Alec Holland.

 3. Jokerns många ansikten

  Artikel Skrivet av: Tommy Bildström

  Joaquin Phoenix har i höst kunnat ses som Jokern i en hyllad biofilm. Det finns flera kända versioner av Jokern både i film- och serieform. Tommy Bildström lyfter några favoriter i seriehyllan.

 4. Serier som blivit film

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Superhjältar som tagit steget från seriernas värld till filmduken finns det gott om. Här är några andra seriealbum som gett upphov till filmer.