Våffelhjärtat

Mycket kan hända på ett år när man är en påhittig nioåring. Särskilt när bästa vännen har talang för att ställa till med tokigheter.

Trille är nio år gammal. Han är en vanlig liten kille med ett namn som är alldeles för stort för ett barn. Teobald Roderik Danielsen Yttergård. Trille kan inte förstå vad hans föräldrar tänkte. Att mamma och pappa ångrade sig efteråt hjälper faktiskt inte. Det är redan försent.

En bästa vän
Som tur är bor Trille på en fantastisk plats omgiven av hav, gröna ängar och höga fjäll. Dessutom har han en bästa vän att dela allt med. Det spelar ingen roll att Lena är tjej och att hon är bra mycket vildare än Trille.

Själv är Trille ganska fundersam av sig. Han oroar sig när Lena gör något farligt, och han kan inte släppa tanken på att han kanske inte är Lenas bästa vän.

Världen skakas om
Trille och Lena är två uppfinningsrika barn som inte är rädda för att testa en och annan tokig idé. Att försöka återskapa Noaks ark i farbror Tors båt, till exempel, visar sig inte vara så lätt.

Från midsommar till midsommar får vi följa Trille och Lenas upptåg och äventyr. Men så händer det plötsligt något allvarligt. Hela Trilles värld skakas om och ingenting blir sig likt.

Prisbelönta böcker
Våffelhjärtat
är en riktigt fin bok som passar bra att läsa högt. Trots att det här är en varm, finurlig och rolig berättelse tar den samtidigt Trilles sorger och bekymmer på stort allvar. Det är det jag älskar mest med den här boken. Det här är en bok jag blir glad av, glad och hoppfull.

Maria Parr har vunnit norska barnbokspriser både för boken om Trille och Lena, och för sin andra bok, Tonje och det hemliga brevet.

Tonje och det hemliga brevet

Av: Parr, Maria Tipsat av: Annika Edlund

Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen. Hon bor med sin pappa som är bonde och med mamma. Men hon är oftast på jobbresa, just nu som havsforskare på Grönland.

Mitt lyckliga liv

Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Annika Edlund

Dunne kan inte sova. Istället för att räkna får så räknar hon alla gånger hon varit lycklig. Stunderna med kusin Svante och med pappa i badet. Eller i nya klassen och med nya bästa kompisen Ella Frida.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emma Sigvardsson den 15 januari 2014