Vända världen rätt

Rolig och gripande ungdomsbok om en oväntad vänskap mellan Libby och Jack.

Libby är känd som USA:s fetaste tonåring sedan hon som trettonåring var tvungen att räddas ur sitt hus med lyftkran för hon inte kunde tas ut genom dörren – vilket såklart är förevigat på Youtube. Sedan dess har hon haft hemskolning, gått ner väldigt många kilon och jobbat på att tycka om sig själv.

Den verkliga Libby

Nu är det dags att börja vanlig skola igen, men kommer någon att se förbi de kilon som finns kvar? Kommer de att se henne för den hon är: en stark och rolig tonårstjej som älskar att dansa?

Jack har dolt sin ansiktsblindhet för alla sedan han var liten – till och med familjen. Han har den allra värsta graden av ansiktsblindhet, prosopagnosi, och känner inte ens igen föräldrarnas ansikten. Istället är det saker som frisyrer och rörelsemönster som hjälper honom att känna igen folk.

Det är ett enormt handikapp och för att dölja det tar han rollen som den där killen som kan verka dryg och urflippad men ändå på något sätt håller sig hyfsat väl med alla. Han vill inte ens tänka på allt han skulle kunna bli utsatt för om de andra i skolan visste sanningen. Killarna som han hänger med på skolan är kanske inte de trevligaste eller smartaste, men de är lätta att känna igen.

Förnedrande tävling

Just när Libby börjar på skolan har de här kompisarna fått för sig att utmana varandra på ”tjockis-rodeo”, en alldeles vidrig form av förnedring där man slänger sig om magen på en tjock tjej och ska hålla fast så länge som möjligt. Libby, tjockast på skolan, är högsta målet. Den som förnedrar henne vinner.

Jack vill helst dra sig ur, men utan pucko-kompisarna raserar den tillvaro som han noggrant byggt upp för att överleva high school. Och tänk om de gör något ännu värre mot henne för att bräcka varann? Jack skriver ett brev till henne som han smusslar ner i hennes väska. Det börjar med "Jag är ingen taskig människa, men jag är på väg att göra något taskigt” och förklarar sedan sin ansiktsblindhet och vad den innebär.

En oväntad vänskap

Libby blir den enda som känner till Jacks handikapp och i samtalsgruppen som följer på rodeo-attacken kan hon med egna ögon se hur Jack sliter för att dölja ansiktblindheten. Jack i sin tur vet inte hur han ska hantera att han bodde granne med Libby under tiden då hon var sängliggande och att han såg när hon räddades ur huset. Kan han berätta att han bevittnade hennes allra mest utsatta ögonblick?

Det är karaktärerna som är den allra starkaste sidan i den här boken. Libby är så stark och modig, en riktig förebild. Jack är desto fegare men kämpar så mycket för att hålla huvudet över ytan. Mellan dem växer en oväntad vänskap fram. Vända världen rätt är en både rolig och gripande ungdomsbok om att förstå andra och att våga tro på sig själv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Josefin Rönngren den 18 juli 2018