Vända hem

En gripande och angelägen debutroman som vindlande beskriver hur slaveriet har påverkat generationer av människor.

Den hyllade debutromanen Vända hem av Yaa Gyasi börjar med att vi får följa två halvsystrar i 1700-talets Ghana, där slavhandeln pågår för fullt. Effia har blivit bortgift med en engelsk guvernör och Esi sitter i en fruktansvärd fängelsehåla i väntan på att säljas som slav.

Med smärtsam skärpa

Yaa Gyasi tar sedan med läsaren på en vindlande resa, som slutar först i vår egen tid. I varje kapitel får vi lära känna en ny generation av människor som bygger på det släktträd som börjar med Esi eller Effia. Romanens många människoödena visar med smärtsam skärpa  hur slaveriet har påverkat – och än idag påverkar – generationer av människor. Från kolonialism till dagens rasism. I Ghana såväl som i USA.

En roman som stannar kvar

Det var länge sedan jag läste en så gripande och angelägen debutroman. Trots att vi bara får möta varje person i ett kapitel, stannar många av Yaa Gyasis karaktärer kvar långt efter att boken är slut. Boken lämnar mig också med en känsla av att ha få tagit del av en oerhörd berättelse – lika plågsam som viktig – som kommer att stanna kvar en lång tid framöver. En typisk sån där bok som jag nu tipsar varenda människa som kommer i min väg om.

Fler boktips

 1. Desirada

  Av: Condé, Maryse Tipsat av: Petra Mörtvik

  Trots mörka teman är denna roman en fantastisk resa genom tre generationer kvinnors liv på tre kontinenter.

 2. I vilt tillstånd

  Av: Gay, Roxane Tipsat av: Anna Sahlén

  Mireille blir kidnappad på Haiti. Under 13 dagar i fångenskap bryts hon ner och förlorar allt hon är.

 3. Den vita tigern

  Av: Adiga, Aravind Tipsat av: Petra Mörtvik

  I ett brev försöker Balram Halwai rättfärdiga ett brott han begått och låter läsaren följa med på en hisnande färd genom hans liv.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Karin Råghall den 30 juni 2017