Vägen

Mörk och omskakande berättelse om mänsklighetens natur och undergång.

Av: McCarthy, Cormac
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna
En man vaknar ur en hemsk dröm. Han sträcker ut sin hand för att röra vid det sovande barn som ligger bredvid honom, känner hur barnets bröst stiger och faller i takt med andningen. Mannen stiger sedan upp och tittar ut på ett förbränt, öde landskap täckt av aska och sot där ingenting växer och ingenting lever.

Omskakande och gripande

Undergången har kommit och världen är totalförstörd och denne man och hans son är några av de få överlevande. På så sätt börjar Cormac McCarthys omskakande, stundvis obehagligt, men fullkomligt gripande roman The Road eller Vägen som den heter på svenska.

McCarthy målar upp en fasansfull vision av världen efter en apokalyptisk händelse där civilisationen har förfallit och mänskligheten har sjunkit till en barbarisk, bestialisk nivå. Skräckinjagande band av kannibaler strövar omkring på jakt efter människokött.

Det finns ingen plats för medlidande i denna värld, moral och värderingar existerar inte mer och överlevnad är allt. Världen är kall, grå och skövlad på all skönhet och genom detta ödelandskap reser far och son söderut på väg mot havet.

Poetiska vackert om en värld i förfall

Vi får aldrig veta mannens och pojkens namn och inte heller precis vad som har hänt med världen, men troligen har ett kärnvapenkrig ägt rum. Pojken är runt 10 år och föddes strax efter katastrofen. Mamman hade för länge sedan gett upp hoppet och tagit livet av sig själv. Men mannen kämpar för att hålla sin son i livet i denna skoningslösa värld.

Den här berättelsen är både oerhört hemsk och på något sätt öm och rörande om en fars kärlek till sin son. McCarthy visar oss det värsta, men också det bästa i den mänskliga naturen och han skapar en post-apokalyptisk miljö som är så trovärdig att den är skrämmande.

McCarthys prosa är koncis och spartansk men samtidigt lyrisk och suggestiv. Hans beskrivningar av en värld i förfall lyckas på något sätt bli poetiskt vacker. Om man verkligen vill njuta av hans språk rekommenderar jag att man läser den på engelska. Författaren har vunnit Pulitzerpriset för romanen och hyllats av kritiker världen över.

Det här är en bok som man bär med sig efteråt. En riktigt stark läsupplevelse som man inte kommer att glömma.

No Country for Old Men

Tipsat av: Robert Rösth

Llewelyn Moss är en man på flykt med flera hänsynslösa mördare i hälarna. Hans ödesdigra misstag var att ta hand om en upphittad väska fullproppad med pengar. Sheriffen Ed Tom Bell följer efter den blodiga framfarten.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Craig McDonald den 20 mars 2009