Ut ur Kalahari

Under de 50 år författaren rest och levt i Asien och Afrika har världen generellt blivit bättre. Men hur ser egentligen drömmarna om det goda livet ut, och vart är utvecklingen på väg?

Under femtio år har Lasse Berg rest över stora delar av Asien och Afrika och bott och arbetat i många olika länder på båda kontinenterna. I denna, den tredje boken i Kalahari-serien, summerar han sina erfarenheter och den kunskap om världen och människan han inhämtat under hela sitt yrkesliv som journalist och författare.

Le istället för att visa huggtänderna

Lasse Berg ser en värld som blivit bättre på många sätt och för väldigt många människor. En fråga han brottas med och försöker hitta svar på är varför det gått så bra för Asien och så mycket sämre för Afrika.

Han söker också svaren på andra frågor, som vad det är i människans natur som gjort att hon kunnat sprida sig och dominera över hela jorden, trots avsaknad av huggtänder, klor och fysisk styrka. Lasse Berg kommer fram till att det är vår förmåga att anknyta till gruppen, acceptera och utnyttja individers olikheter och att samarbeta. Le istället för att visa huggtänderna!

En brännande fråga är också vad som är på väg att hända med jorden och samhället genom den galopperande konsumism som sprider sig överallt. Konsumtionen verkar tillfredsställa djupt liggande behov. Samtidigt ser författaren att personer han lärt känna och besökt flera gånger under åren, och som lyft sig ur fattigdomen, inte uttrycker större tillfredställelse eller lycka nu, snarare tvärt om!

20 vägar till det goda livet

Det som i mina ögon gör boken till något alldeles extra är de berättelser författaren delar med sig av från alla möten från 1960-talet och framåt. De ger liv och bakgrund till resonemangen.

Till sist vågar sig Lasse Berg på att, bara halvt på allvar, göra en lista på 20 vägar till det goda livet. Här finns en hel del att fundera över – själv ska jag försöka börja lösa problem i första hand genom att skämta om dem! Sedan skulle jag säkert också må väldigt bra av att följa råd nummer fyra: jobba bara ett par tre timmar om dagen...

Lyckliga i alla sina dagar

Av: Björk, Nina Tipsat av: Annika Winning

Aldrig förut i historien har väl vi i västvärlden haft så mycket personlig frihet och kunnat göra så många val. Men gränser finns naturligtvis och kanske är ramarna mycket snävare än vi uppfattar dem.

En resa i mindfulness

Av: Collard, Patrizia Tipsat av: Anna Holmström

Balans och harmoni i livet önskar vi oss alla, och i bland behövs inspiration och vägledning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Winning den 4 april 2015