Upptäckten av currywursten

I centrum för denna tragikomiska berättelse står currywursten och kärlekshistorien mellan Lena Bruckner och den unge soldaten Bremer. På köpet får vi dessutom Tysklands historia kring andra världskriget.

På ålderns höst blir Lena Bruckner, tidigare ägare av en korvkiosk i Hamburg, uppsökt på ålderdomshemmet av en man som är på jakt efter receptet på hennes currywurst, en korv som han tyckt om allt sedan barndomen. Den korven går nu inte att få tag på längre.

Lena Bruckner är villig att berätta om receptet men mannen får lov att lyssna till hennes livshistoria först. Den innefattar allt som spelar roll för currywurstens upptäckt: "en sergeant i flottan, ett ryttarmärke i silver, tvåhundra ekorrskinn, tolv kubik virke, en whiskydrickande kvinnlig korvfabrikant, en engelsk intendent och en engelsk rödblond skönhet, tre flaskor ketchup, kloroform och mycket, mycket mer".

Det här är en lättläst och lärorik bok som påminner om vad krig kan göra med oss människor. Den handlar om människans villkor i situationer av nöd och utsatthet, berättat med både humor och allvar. Jag gillar den.

Det finns fler böcker av Uwe Timm, som du kan hitta i bibliotekets katalog.

Eat the meat

Av: Borssén, Jonas Tipsat av: Aina Gustavsson

Som författaren själv säger i sitt förord "Få saker kan vara så politiskt inkorrekt som en kokbok om kött i dessa tider". Det är dock en kokbok som vill uppmana oss att välja det omsorgsfullt uppfödda, goda, hälsosamma och miljövänliga köttet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Agneta Öberg den 24 mars 2011