Uppdraget

När Hilde och Ben flyttar in i samhället blir Maja glad och de tre blir bästa vänner. Men det är krig och ungdomarna dras snart in i den hemliga motståndskampen.

Av: Lagerqvist, Camilla
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Det är sommaren 1943 och Maja ska fylla tretton. Bara några mil från familjens trygga hem i Värmland har andra familjer tagits till fånga och skickats till koncentrationsläger i Tyskland där de gasats ihjäl. Det är ofattbart hemskt.

Ett arbetsamt sommarlov

Majas pappa ligger i krigsberedskap i norr. Maja och hennes syskon hjälper mamma med handelsträdgården. Det är mycket jobb, de rensar ogräs, vattnar tomaterna och levererar beställningar. Inte mycket till sommarlov, tycker Maja, men förstår allvaret och hjälper till så gott hon kan. En kund, doktorinnan, beställer mycket och ofta, hon bjuder på saft och är väldigt frågvis.

Nya vänner

Hilde och Benjamin från Norge flyttar in i samhället och Maja blir glad, de är jämnåriga med henne. De har helt olika bakgrund. Ben har judisk bakgrund och har tvingats fly tillsammans med sin mamma. Hilde och hennes mamma har flytt för att mamman är förlovad med en tysk soldat och väntar barn med honom. Doktorinnan är extra frågvis om Ben och Hilde och Maja svarar aningslöst.

Ungdomarna blir bästa vänner och Maja får höra otäcka historier från grannlandet. Om motståndsgrupper, våld, mobbing och förföljelse. Av en slump får Hilde veta att en motståndskvinna i Oslo, kallad Svarta rosen, ska tillfångatas och dödas. De tre vännerna bestämmer sig för att göra något. Snart viner kulorna kring öronen på dem.

Spänning och allvar

Uppdraget av Camilla Lagerqvist är spännande och kittlande på flera sätt. Det är mycket sommarlov och bad men också lite kärlekspirr. Hela tiden med andra världskriget som hotfull bakgrund som påverkar ungdomarna. Det är en påhittad historia men allt hade kunnat hända, och liknande saker hände faktiskt runt om i Sverige, skriver författaren.

Varje kapitel slutar i en cliffhanger och boken borde även kunna fungera som högläsningsbok för 10- till 12-åringar.

Uppdraget är första delen i serien Svarta rosorna. Jag hoppas att den får många läsare. Camilla Lagerqvist har tidigare skrivit ungdomsböckerna Cirkusflickan, Det brinner i mitt huvud och Rädda honom som jag gillar. Särskilt Cirkusflickan!

Cirkusflickan

Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Katarina Bodén

I den här boken får vi följa Ellen och hennes uppväxt på en cirkus. Där lever hon i tron att hennes fattiga mamma sålde henne för att få pengar till en varm yllekappa och ett par skinnhandskar.

Rädda honom!

Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

Ett magiskt äventyr som utspelar sig både i nutid och dåtid. En fruktansvärd tragedi och en tonårstjej som måste försöka ändra historien.