Uppdrag Silverstjärnan

Rymdskeppet Voya har rört sig genom rymden i tusentals år. Det är på väg från jorden mot den avlägsna planeten Roxera. Ingen ombord minns längre jorden, men Arena och hennes kompis vill ta reda på mer.

En gång flydde människor från jorden i rymdskeppet. Ingen minns varför eller hur livet på jorden var. De dammiga föremålen i skeppets museum bryr sig ingen om längre.Vid ett tillfälle när det blev uppror ombord skadades Voyas minnesbanker. Nästan all kunskap om jorden försvann. Nu efter 8000 år och tusentals generationer är skeppet halvvägs till den mytomspunna planeten Roxera. Där hoppas människorna kunna bo och leva.

Voya har ungefär 10 000 invånare. Arena Trexo är en ung tjej som bor med sin pappa, hennes mamma dog när hon föddes. Arena går i skolan men gillar det inte. Hon kämpar med läxor och en sträng magister. Där finns också Brik, en pojke i hennes klass som alltid är elak mot henne.

Många frågor och mysterier

Ljuspunkten är bästa kompisen, den nyfikna och glada Neval. De drömmer om att bli riktiga äventyrare ute i rymden. Men än finns det stora mysterier i deras liv. Vad var jorden egentligen för ett ställe? Varför flydde människorna? Och hur är det egentligen med döingarna – de 3000 nedfrysta människorna i skeppets lastrum?

En dag händer något spektakulärt. Ett främmande rymdskepp närmar sig Voya, och det svarar inte på anrop. Det blir uppståndelse bland människorna. Vad är det här för skepp? Vad kommer att hända? Arena och hennes vän Neval hamnar snart i mysteriets centrum och deras liv vänds drastiskt upp och ner.

Uppdrag Silverstjärnan är ett välkommet science fiction-tillskott för unga läsare. Boken passar dig som är intresserad av rymden och dess mysterier. Samtidigt är det en bok om vänskap, kärlek och modet att följa sitt hjärta.

Författaren Peter Ekberg väver snyggt in rymdfakta i historien. Arenas och Nevals tillvaro inuti rymdskeppet ger läsaren en bild av hur ett samhälle ombord på ett rymdskepp skulle kunna te sig – på ett trovärdigt sätt. Det är intressant, spännande och lite kusligt. För rymden är ju en obegripligt stor plats, och allt kan hända. Klart läsvärd!

Isis – hotad planet

Av: Hughes, Monica Tipsat av: Helena Lindblom

Tänk dig att ha en planet nästan helt för dig själv, att vara van vid lugnet och tystheten. Plötsligt blir du tvungen att dela den med nyanlända människor du inte känner, som har åsikter och fördomar och du är den som inte passar in…