Uppdrag Hail Mary

I rymden kan ingen höra dig skrika. Såvida du inte är i ett rymdskepp där det finns luft, för då går det faktiskt bra.

Bokens undertitel är "Ensam i rymden" och det blir lite fånigt men antagligen vill förlaget påminna om att författaren skrivit boken Ensam på Mars. Det blir fånigt för att Uppdrag Hail Mary handlar om motsatsen, att vi är inte ensamma i rymden.

Smart och underhållande

Precis som i Andy Weirs tidigare titlar utgår boken från aktuell vetenskap och fascinerande forskningsområden. Det gör att den blir riktigt spännande. Dessutom är Uppdrag Hail Mary förvånansvärt välskriven och genomtänkt.

Den har en både smart och underhållande uppbyggnad, om du har överseende med minnesförlust och enklare knep för att dra handlingen framåt. Kombinationen av vetenskap, humor och en oväntat spännande och bra historia gör den här boken till ett mästerverk i sin genre.

Precis som i Ensam på mars förs handlingen framåt av en sympatisk forskartyp som med hjälp av sin kunskap och snille övervinner hinder, nästan som tv-karaktären MacGyver i rymddräkt. Den här romanen börjar lite mindre spektakulärt än sin föregångare och jag vill inte avslöja allt för mycket vart handlingen drar iväg.

Tröstande teman

Jorden hotas av upptäckten av astrofager, en liten rymdbakterie som påverkar solen och därigenom klimatet på vår planet. Kring det ämnet lyckas författaren också väva in teman som hur vi människor gemensamt tacklar katastrofer, något som faktiskt kändes tröstande i dessa tider.

Om du är det minsta intresserad av science fiction, ge den här boken en chans! Jag blev väldigt positiv överraskad och hoppas att fler hittar till den.

Fler tips

  1. Ensam på Mars

    Av: Weir, Andy Tipsat av: Craig McDonald

    En riktig robinsonad i rymden där skarpa hjärnor, tron på vetenskapen och en stor dos humor bäddar för en bok som sticker ut bland dagens mörka, dystopiska framtidsvisioner.

  2. Dark matter

    Av: Crouch, Blake Tipsat av: Anna Sahlén

    Spännande SF om en familjefar som plötsligt befinner sig i en parallell verklighet. Allt han vill är att ta sig hem till sitt liv, men det kräver både tankeverksamhet och offer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 22 november 2023