United 93

Dokudrama om terrorangreppen mot USA 2001 då fyra flygplan kapades. Två av dem kraschades in i tvillingtornen i New York och ett störtades i Pentagon-byggnaden i Washington. Det här är historien om det fjärde planet, som hade flightnummer United 93.

Språk: Engelska Svenska Flerspråkigt verk
Publiceringsår: 2006
Låna
Att 11 september-händelserna är ett känsligt ämne i USA är inte så konstigt. Såren har inte läkt än. Det har bara gjorts en handfull spelfilmer som på allvar skildrat vad som hände. Oliver Stone gjorde ett halvlyckat försök med filmen "World Trade Center". Respekten för offren och deras anhöriga gör att man är mycket försiktiga, men fler filmer på samma tema är säkert planerade.
 
"United 93" är mer av en dramadokumentär. Den utspelas i realtid och startar avvaktande, men en hotfull stämning finns med redan från början eftersom vi i publiken vet vad som kommer att inträffa. Vi får följa kaparna, piloterna, flygvärdinnorna och passagerarna som gör sig i ordning för flygningen. De första tecknen på att något ovanligt är på gång märks i trafikledningscentralen. Filmen är allra bäst när den visar den totala förvirring som rådde på marken. Den känslan minns man själv om man följde CNN:s direktsända rapportering den där dagen.
 
Exakt vad som hände på de kapade flygplanen är det förstås ingen som vet. Filmen innehåller en del påhittade dialoger och detaljer, men det märks att man försökt vara autentiska i skildringen. Äkthetskänslan förstärks av att man konsekvent använt sig av okända ansikten bland skådespelarna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 2 april 2007