Unga kvinnor

Historien om de fyra systrarna March har blivit en klassiker. När den gavs ut första gången ansågs den banbrytande med sin realism. Än idag är berättelsen om de unga kvinnorna underhållande läsning.

Systrarna Meg, Jo, Beth och Amy bor med sin avgudade mor i ett stort gammalt trähus, i en anonym småstad i nordöstra USA. Det är 1860-tal och i landet råder inbördeskrig. Systrarnas pappa deltar som frivillig i nordstatsarmén, något de är både oroliga och stolta över.

I det ståtliga grannhuset bor en gammal man med sin unga sonson. Jo är impulsiv och nyfiken och ser till att bli bekant med pojken Laurie. Snart är både han och hans farfar en självklar del av familjen Marchs tillvaro.

Vardagsliv och små nöjen

En tillvaro som handlar mycket om att streta för att få ekonomin att gå ihop och skapa ett trivsamt hem. Trots att de äldsta systrarna, Meg och Jo, är tonåringar på 15 och 16 år har de slutat skolan för att istället arbeta.

Småsystrarna studerar på egen hand men måste också vara med och ta ansvar för hushållet. Alla fyra har sina speciella intressen och nöjen som de lyckas klämma in i vardagsgnetet.

Berättelsen följer familjen och deras vänner under ett år, från jul till jul. Personer, vardagsliv, glädje och sorg skildras detaljerat. Det är en charmig och rolig historia, även om jag har lite svårt för en del av de moraliserande inslagen. Boken är förstås en produkt av sin tid men klart läsvärd och underhållande.

Ny typ av ungdomsroman

När Unga kvinnor kom ut 1868 fick den stor uppmärksamhet och sågs som något nytt i sin genre. Framförallt för att beskrivningarna av människor och händelser var så realistiska men också humoristiska. Det finns ytterligare tre böcker om systrarna March och deras liv; Våra vänner från ifjol, Gosskolan i Plumfield och De forna skolgossarne.

Berättelsen om Meg, Jo, Beth och Amy har också filmatiserats tre gånger, senast 1994. På filmsajten IMDb kan du se korta trailers för filmerna.

Författaren Louisa May Alcott växte upp i en familj som påminner om familjen March i Unga kvinnor. Hon var själv en av fyra systrar. Hennes förädrahem är numera museum och på deras hemsida finns panoramabilder där du kan göra en virtuell rundtur. Det är lätt att föreställa sig att man går omkring i huset där Meg, Jo, Beth och Amy bor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 19 april 2011