Undervåttensresan

Sex myror med ett riskfyllt uppdrag. Genom Trindbergs brev hem till stacken får vi följa ingenjör Iversen och hans besättning på deras resa i undervåttensbåten.

Sex myror har fått ett mycket speciellt uppdrag. De ska fara iväg med den nybyggda undervåttensbåten och skapa ett nytt hem för den ömtåliga lasten som består av 30 myrägg. Riskfyllt och dramatiskt, men alla sex tar med stort allvar hand om sin speciella uppgift i expeditionen.

Besättningen

Läsaren får följa sällskapet genom Vera Trindbergs brev hem till stacken. Överingenjör Iversen tar rutinerat ut kursen och Aronsson styr så att svetten lackar. Krakel och Trindberg pumpar i och ur våtten, medan Flopp och Paté sköter matlagning och städning.

Nere i djupet möter faror av många slag, inte minst i den mörka undervåttensskogen. Efter fyra dramatiska dygn, instängda i undervåttensbåten, siktas äntligen land. Där hittar de sex resenärerna en utmärkt plats för en ny stack. Gott om barr och bladlöss lovar en bra miljö för de små myräggen som snart ska kläckas.

En upptäcktsresa för läsaren

Undervåttensresan av Anna Bengtsson är en härlig äventyrshistoria, konsekvent berättad utifrån huvudpersonernas perspektiv - myrperspektivet. Det är spännande och roligt, och alldeles lagom läskigt. Texten samspelar fint med de flödande bilderna som täcker siduppslagen så att läsaren dras in i händelserna. Där finns mycket att upptäcka och prata om tillsammans med äventyrslystna och vetgiriga femåringar.

Anna Bengtssons första bok om ingenjör Iversen, Bollongexpeditionen, rekommenderas också varmt. Den är ett hisnande luftäventyr inspirerat av Andrées polarexpedition med Örnen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 28 november 2013