Underdog

Det är ett tag sedan jag läste den här boken, men jag minns att jag tyckte den var mycket bra. Det som fångade mig var språket och närvaron i berättelsen.

Av: Flygt, Torbjörn
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2001
Låna
Boken handlar om Johans uppväxt i Malmö på 70- och 80-talet. Han och hans syster bor med en sin mamma och han är en ganska busig och levnadsglad person. Mamman har ett tungt jobb som fabriksarbeterska och kämpar för att ta hand om sin familj trots långa arbetsdagar och värkande axlar.
 
Pappan lever med sin andra familj när han inte är ute på vägarna eftersom han arbetar som försäljare, eller skall man kanske säga första familj. Det är ett ganska komplicerat förhållande han har till sina båda familjer och han gör ibland små nedslag i Johans liv.
 
Trots att jag inte vuxit upp under den tid som skildras så livfullt är det inga svårigheter att leva sig in i Johans värld.
 

Underdog vann Augustpriset 2001.

Svinalängorna

Av: Alakoski, Susanna Tipsat av: Arnold Kjellberg

"Voi Herran Jomala!" känns som ett bra uttryck efter att ha upplevt en mycket levande skildring av den kärva och brokiga tillvaron för en finsk familj i det skånska bostadsområdet som i folkmun kallas Svinalängorna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ing-Britt Olofsson den 28 november 2007