Ull

"Jag vill gå ut." Ord som i silon betyder döden. Du får nämligen som du vill. Du får lämna silon och genom luftslussen ta dig ut i den giftiga världen utanför.

Ull

Av: Howey, Hugh
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Så länge silons invånare kan minnas har de levt under jorden i silons 150 våningar. Där finns allt människan behöver för att överleva. Genom kameror, kopplade till skärmar, kan silons invånare se den bruna, sjukliga och giftiga världen utanför deras skyddade silo.

Livet i silon skakas om

Livet i silon kan verka simpelt men under ytan finns hemligheter och lögner i mängder. Regler finns det också gott om, för varje liv krävs en död och varje liv måste tjäna silon. Vill du inte följa reglerna får du lämna den, och allt annat, bakom.

När en kvinna i silon hittar ett program som skapar verklighetstrogna bilder av världen utanför blir det upptakten till en lång rad händelser som påverkar hela silon. Vad är programmens syfte och varför var det gömt? Vad mer är det som döljs av silons styrande? Och vilka är det egentligen som styr och hur långt är de villiga att gå för att hålla invånarna i mörker?

Spännande hemligheter

Boken är mycket fängslande och jag ville under hela läsningen få veta mer om silon och dess hemligheter. Spänningen hålls uppe genom att vi alltmer får ta del av de hemligheter silon är uppbyggd runt och av. Boken har flera olika karaktärer som kapitlen utgår ifrån men de hänger alla ihop tydligt och jag upplever inte att det blir rörigt. Dock är vissa karaktärer mer bearbetade och genomtänkta än andra. 

Boken har en dov och aningen komplex ton som påminner om böcker såsom 1984 och Metro 2033, och borde tilltala samma läsekrets. Men den kan även läsas av de som gillar spänning. Jag vill redan läsa nästa del och få reda på ännu mer om den värld Hugh Howey byggt upp.

Fahrenheit 451

Av: Bradbury, Ray Tipsat av: Torbjörn Rolandsson

I framtiden rycker brandkåren ut för att bränna böcker. En spännande sci-fi-thriller väcker frågor om kultur, censur och teknologi.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Dehbroa Lindberg den 17 maj 2014