Tvillingsjälar

Tre olyckliga flickor med tre omöjliga mammor. Tre levnadsöden som vävs ihop genom att de alla skriver dagbok.

India och Jewel bor i samma stad och är i samma ålder men lever helt olika liv.

I de rika kvarteren

India bor i ett av stadens finaste områden, i ett gigantiskt hus med en hemhjälp. Där finns också en olycklig pappa som får allt större problem med alkoholen och en trådsmal kontrollerande mamma som designar superdyra barnkläder.

Tyvärr kan India aldrig ha dessa populära märkeskläder eftersom hon är överviktig, till mammans enorma besvikelse (som hon inte gör så mycket för att dölja). India skriver dagbok, starkt inpirerad av Anne Frank och hennes liv för drygt sextio år sedan.

Misshandel och svek

Jewel lever i stadens fattiga kvarter tillsammans med sin älskade mormor och hennes stora familj. Dit har hon flyttat eftersom hon hatar mammans nya man, Terry. Han slår henne ofta. När han läst vad hon skrivit om honom i dagboken, slår han henne så svårt med livremmen att hon måste till sjukhus.

Han är som "hela Anne Franks Gestapo inbakad i ett enda monster till karl". Mamma sviker igen. Det är då Jewel flyttar hem till mormor för alltid.

Riktiga vänner

India och Jewel träffas av en slump efter skolan en dag och blir genast vänner. De är tvillingsjälar, skriver dagbok bägge två, och har liknande svårigheter hemma med mammor som inte förstår dem.

Men historien blir spännande, nästan rafflande då Jewels mamma och styvfar vill ha tillbaka sin dotter till varje pris. Jewel vägrar och India har en plan.

Boken är lättläst, engagerande, rolig och väldigt, väldigt bra. Historien om Anne Frank vävs in på ett finurligt sätt och jag tycker att det här är den bästa av Jaqueline Wilsons böcker. Hittills!

Läs den, du kommer att älska den och har du inte redan läst Anne Franks dagbok så kommer du att göra det direkt efter du har läst den här.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 26 augusti 2010