Tur gånger tre

Mo föds mitt i en orkan. Hon kommer bort från sin mamma men räddas mirakulöst av Översten. Elva år senare startar Mo en detektivbyrå tillsammans med sin bästa vän Dale.

Översten räddade Mo när hon kom ifrån sin mamma i en orkan. Tillsammans med Miss Lana tar han hand om Mo och hon växer upp i den lilla hålan Tupeo Landing, långt nere i amerikanska södern. Livet där är hårt, Mo blir en tuffing, uppfostrad som hon är av Översten. Han tycker att hon "har haft en förbannad tur" som överhuvudtaget är i livet.

Mo söker och skickar flaskpost

Elva års sökande efter Mos mamma har inte lett någon vart. Hemma på rummet har Mo en karta med 167 gula kartnålar som pekar ut platser där människor har sagt nej. Ingen vet något om mamma.

Det enda man kan ana är att hon troligen bor vid vattnet. Mo skriver brev som hon postar i flaskor till sin mamma bortom floden och drömmer om att hon en gång ska få ett svar.

Två fall för detektiverna

När Mr Jesse, en rätt sur och otrevlig gubbe, blir mördad, sprids en uppjagad stämning och många rykten i det lilla samhället. Mo och bästa kompisen Dale öppnar en detektivbyrå, Desperadodetektiverna. Huvuduppgifterna är att lösa "fallet med mordet på Mr Jesse" och "fallet med mamma bortom floden". De hinner knappt starta innan Dale blir oskyldigt misstänkt och Miss Lana blir kidnappad. Ett bankrån nystas upp och en orkan närmar sig.

Tur gånger tre är faktiskt en alldeles underbar, härlig och lite hårdkokt berättelse om en tjej som vet vad hon vill. Mo är stark och påhittig, kan karate och tänker stort. Man blir omedelbart förälskad i Mo och hennes envisa kamp för att hitta sin mamma.

Författaren Sheila Turnage bor på en gård i North Carolina med man, en blind hund och en arg katt.

Antikvariat Blå Spegeln

Av: Widmark, Martin Tipsat av: Annika Edlund

David bor tillfälligt hos en äldre, lite mystisk man, Melkior som har ett antikvariat, "Blå Spegeln".

Bakom masken

Av: Lundberg Hahn, Kerstin Tipsat av: Annika Edlund

Cykeltjuvar och cykelsabotörer härjar. Tre klasskamrater bestämmer sig för att ta reda på vilka de är.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 13 juli 2013