Tuktad till frihet

Om mannen som vill befria flickor och kvinnor genom att piska dem med ris – Hans Scheike.

Många känner säkert igen Hans Scheike med det långa vita skägget, omgiven av de leende kvinnor han lever ihop med. I slutet av 1980-talet avslöjades skandalen att de ridläger som gruppen ordnade för unga flickor inte var något annat än ett tillfälle att utsätta flickorna för daglig misshandel och sexuella övergrepp.

Intervjuer med offren

Hans Scheike och hans kvinnor dömdes till fängelse, men efter avtjänad tid har de fortsatt ungefär som förut med att erbjuda frigörande risterapi. De säljer även filmer och böcker, ofta med vitsiga namn som "Smiskningar och rop".

Författaren och journalisten Magnus Utvik skrev om sin egen bakgrund i en litet sektliknande kommunistiskt parti i boken Med Stalin som Gud. På samma metodiska sätt tar han sig an berättelsen om Hans Scheike. Magnus Utvik har också intervjuat flera av de unga flickor som varit utsatta. Det är skrämmande att läsa om hur ofta de inte blev trodda när de berättade om sina upplevelser, inte ens av sina egna föräldrar.

En aha-upplevelse

Den här boken ger läsaren en pinsam aha-upplevelse. Hur lätt det är att bli förd bakom ljuset av människor som är glada, öppna och humoristiska som Hans Scheike och hans kvinnor. De skämtar om sig själva – då kan det väl inte vara så farligt.

Vi vill gärna att en pedofil och våldtäktsman ska se hotfull ut och verka annorlunda. Ja, och så ska det vara en man förstås. När brottslingen är en trevlig kvinna är det lätt att börja ifrågasätta offret. Var det verkligen så farligt? Tuktad till frihet är verkligen en bok att bli klokare av.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun. 

Med Stalin som gud

Av: Utvik, Magnus Tipsat av: Sonja Viklund

Magnus Utvik berättar om ett minimalt kommunistparti i början av 1980-talet, men lyckas ändå fånga något universellt i sin välskrivna självbiografiska berättelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 12 april 2014