Trollvinter

Mumintrollet vaknar mitt i vintern och kan inte somna om. Den snöhöljda Mumindalen visar sig vara full av förunderligheter.

Det är vinter i Mumindalen. Hela Muminfamiljen har gått i ide för att sova tills våren återvänder, precis som deras förfäder gjort före dem i evinnerliga tider. Men plötsligt händer något oväntat – Mumintrollet vaknar och kan inte somna om. Han blir det första mumintroll som någonsin upplevt vintern.

Inte ensam

Till en början känner sig Mumintrollet väldigt ensam, men det dröjer inte länge förrän han stöter på andra som är vakna; Too-ticki, Lilla My, och allsköns hemlighetsfulla vintervarelser som också befolkar dalen. Men när kommer solen tillbaka? Och vad händer när Isfrun kommer vandrande över det frusna havet?

Det finns en särskild stämning i Tove Janssons Mumin-böcker som jag aldrig träffat på någon annanstans. Den är eftertänksam, filosofisk och ofta melankolisk. Mumindalen kan vara en ganska skrämmande plats, och precis som det verkliga livet kryllar den av saker som kan vara ganska svåra att förstå.

Det är fängslande och tankeväckande läsning. Karaktärerna är som vanligt oemotståndliga. Jag hävdar bestämt att Lilla My är den häftigaste tjejen i barnlitteraturens historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Linnea Sandberg den 3 februari 2012