Trolldom i Gamla stan

Jack Nilsson är tio år och föräldralös. Det är i alla fall vad han tror. Hos moster Betty får han veta hur det egentligen är. Jack ger sig ut på ett farligt uppdrag och snart förstår han att någon jagar honom.

Det är sommarlov och Jack är på väg till Stockholm. Istället för att bo på barnhemmet i norrland ska han till någon släkting i staden. Han tycker lite synd om sig själv som måste flytta hela tiden.

En magisk bok

När han ser vem som väntar på busstationen blir han jätteglad. Det är hans absoluta favoritsläkting - moster Betty. Betty som kör motorcykel och bor i sin brödrostverkstad i Gamla stan.

Under en planka i köksgolvet hos Betty hittar Jack en gammal bok. Den verkar innehålla trolleriramsor. Jack bläddrar nyfiket i den. Lite på skämt testar han att läsa en ramsa högt, och det får en våldsam effekt. Jack visar sig vara trollkunnig!

En farlig uppgift

Moster Betty blir överlycklig och avslöjar nu sin stora hemlighet. Jacks föräldrar är faktiskt inte döda utan bortrövade. Tillsammans ger sig Jack och Betty ut på en farlig färd för att försöka hitta dem. Som tur är får de hjälp av vätten Rurik. Det behövs när varulvar och andra farliga figurer jagar dem.

Trolldom i Gamla stan är första boken av fyra i serien Jakten på Jack. Den är otroligt spännande och var helt omöjlig att sluta läsa när jag väl hade börjat. Fina blyertsteckningar och stor stil gör boken ganska lätt att läsa. Passar dig som gillar magi och äventyr.

Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan och Häxor i tunnelbanan heter de tre andra böckerna om Jack.

Tam, tiggarpojken

Av: Salmson, Jo Tipsat av: Annika Edlund

Tänk att få sväva fram över marken på en av de stora, vackra drakarna! Men Tam är bara en tiggarpojke. Han vet att han aldrig ens får komma innanför den innersta stadsmuren, där som drakarna och drakriddarna bor.