Totalskada

En brand förstör Agneta och Xaviers hem. Skadan kommer inte heller ensam, och snart har paret problem på så många plan att en lösning ter sig allt mer omöjlig.

Av: Zweigbergk, Helena von
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

En så kallad totalskada, som försäkringskassan kallar det, drabbar Agneta och Xaviers hem. En omfattande brand förstör det mesta i interiörväg och gör huset obeboeligt. 

Ensamma i katastrofläget

Efter ett långt äktenskap och många år i den trivsamma villan står paret utan några tillhörigheter alls. Chockade och med nyinköpta myskläder följer paret de instruktioner som ges. De tar in på ett hotellrum och påbörjar någon slags återuppbyggnad av det som en gång fanns. Agneta bär på skuldkänslor över det som har inträffat, men möts bara av osympatiska kommentarer från Xaviers håll. I katastrofläget som råder lyckas de aldrig möta varandra, varken känslomässigt eller i arbetet med att välja ut vilka saker som ska få genomgå den kostsamma saneringen av rökskador.

Uppskattat obehag

Boken fångade mitt intresse ända från den obehagliga framsidesbilden till slutet. Här får läsaren följa de fulaste nyanserna i ett familjeporträtt, Agnetas oro över alla saker som hon aldrig kommer få tillbaka och dessutom en grotesk beskrivning av hur fällda harar görs i ordning för en gryta. Det här är så långt ifrån feel good man kan komma, och med andra ord precis i min smak. Jag uppskattar även att frågor kring vår tids identitetsskapande genom konsumtion nu har tagit sig in i skönlitteraturen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 4 mars 2019