Tomten är vaken

En helt ny bok av Astrid Lindgren! Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960, sedan blev texten bortglömd men är nu återupptäckt. Äntligen finns den på svenska med alldeles underbara illustrationer av ALMA-pristagaren Kitty Crowther.

Astid Lindgren arbetade som  förläggare på Rabén & Sjögrens bokförlag när de gav ut Tomten av Viktor Rydberg, illustrerad av Harald Wiberg. Flera barnboksförlag ville ge ut en bilderbok med Wibergs illustrationer men inte med Rydbergs dikt, så Astrid Lindgren skrev en ny berättelse. Först nu har den givits ut på svenska.

Ser till djuren och människorna

Tomten är vaken tar avstamp i den "Rydbergska" bondgården. Vi följer den lilla nattvakna tomten när han tassar runt mellan husen i månskenet och ser till alla djuren. Han pratar med dem på tomtevis, ett tystlåtet språk som djuren förstår.

Slutligen tassar han in i människornas hus, och allra sist in till barnen där han står länge och tittar. Han önskar att de ska vakna så att han kan prata med dem också på tomtevis, men icke. Det enda barnen får se av tomten är hans små, små spår i snön. Då kan ingen tvivla på att han verkligen finns!

Fantastiska bilder

Illustrationerna av Kitty Crowther är livfulla, fyllda av skuggor, gnistrande kyla, månsken och stjärnljus. Så makalöst vackra och känsliga att man faktiskt känner kylan och vet att det är just en sådan kväll då människorna kryper ihop i sina hus och eldar så det blir varmt och gott. De kurar, snusar och sover. Alla sover, alla utom en.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 24 december 2012