Tjugosju sekundmeter, snö

En trevlig deckare om ett mord bland insnöade hotellgäster i Jämtlandsfjällen. Kjerstin Göransson-Ljungmans debutroman från 1939, som fortfarande känns modern.

En svensk deckarklassiker från 1939. Titeln kommer från en ogynnsam väderprognos och berättelsen är ett typiskt slutna rummet-problem.

Svensk pionjär

Ett antal hotellbekanta blir insnöade i en fjällstuga under en skidtur och på morgonen återfinns en av dem mördad. Mördaren måste vara en i sällskapet, men vem och varför? Meningarna går isär om vad som är bästa handlingsplanen, men då vädret inte förbättras beslutar man sig ändå för att försöka reda ut vem som är skyldig.

I förordet till 2001 års upplaga av boken beskriver Per Olaisen den som "förbluffande modern" och bitvis kan jag väl hålla med om det, men den visar också definitivt sin ålder emellanåt. Jag tror till exempel att dessa frisksportare under bokens lopp lyckas konsumera mer konjak än vad jag har gjort i hela mitt liv!

En trevlig liten deckare för den, som liksom jag gillar Agatha Christie och Dorothy L. Sayers. Fast riktigt så hög klass håller den inte, men det är ändå kul med en svensk pionjär. Det är också trevligt med lite jämtländsk fjällmiljö som omväxling i det annars mestadels anglosaxiska bokklimatet.

Kjerstin Göransson-Ljungman var författare, konstnär och arkitekt. Tjugosju sekundmeter, snö var hennes debutroman.

Höstvind och djupa vatten

Av: Rönblom, Hans-Krister Tipsat av: Anna Sahlén

En alldaglig man råkar kollidera med en ståltråd på sin moped. Är det resultatet av ett bus-streck, eller är det mord?

Kamratfesten

Av: Sayers, Dorothy L Tipsat av: Anna Sahlén

Någon skickar obscena brev och allvarliga hotelser till ett kvinnligt college i Oxford.

1989

Av: Skugge, Linda Tipsat av: Anna Sahlén

Två familjer firar varje år påsk på ett pensionat i Norge. Tills det inträffar ett dödsfall.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anonym den 21 april 2016