Tio skäl att genast radera dina sociala medier

En bok för dig som vill ha argument för att sluta använda Facebook och andra sociala medier eller är nyfiken på sociala mediers påverkan på samhället.

Jag tänker att jag ska logga in på Facebook och skicka ett meddelande i Messenger. När jag är inloggad dras min uppmärksamhet till något intressant i feeden, i vilken jag fortsätter kolla under cirka 20 minuter, varefter jag till slut inser vad jag håller på med, och stänger sidan. När jag gjort det kommer jag igen på att jag ska skicka meddelandet. Loggar in igen, och får koncentrera mig för att lyckas klicka på meddelande direkt utan att uppmärksamheten dras tillbaka till feeden.

Intressant och upplysande

För den som känner igen sig i ovanstående, är nyfiken på hur sociala medier påverkar den politiska debatten, eller har funderat på hur Google och Facebook tjänar sina pengar, så är denna bok intressant läsning. Bokens författare Jaron Lanier, en välkänd forskare med lång bakgrund inom teknik och datautveckling, lägger fram starka skäl för att ta bort konton på framförallt Google och Facebook.

Även den som väljer att inte ta bort sina konton kommer troligen att finna denna bok intressant och upplysande.

Våra texter

 1. Du är produkten på internet

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Det är ingen hemlighet att många företag samlar in och köpslår med våra personuppgifter och data om vårt beteende. Oftast används informationen för att få oss att spendera pengar, men ibland för det också gott med sig.

 2. Så fungerar sökmotorer

  Artikel Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

  De flesta har nog någon gång använt en söktjänst eller sökmotor på nätet. Den största är Google, men det finns andra och ingen ger exakt samma resultat som en annan. Lär dig mer om hur de vanligaste sökmotorerna fungerar och hur de kan vara så snabba.

 3. Duck duck go

  Tips Tipsat av: Anders Ohlsson

  Den som letar efter en sökmotor som inte samlar på sig information om dig, eller skickar den vidare till andra, kan testa Duck duck go. En sökmotor som vill spräcka filterbubblan.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Magnus Brändström den 7 augusti 2019