Tillträde till festen

På gränsen till vuxenlivet drabbas Annika av ett dråpslag. Till sin bästa vän skriver hon naket och utlämnande om sitt liv och alla tankar som uppfyller henne.

Under några dagar i början av mars tar Annika sin tillflykt till sommarstugan. Hon vill få vara ensam och tänka. Till sommaren ska hon fylla 19 år och de senaste åren har mycket hänt.

Stora förändringar

Tillsammans med sin mamma har hon flyttat från en småstad till Stockholm, där hon börjat på gymnasiet. Hon har träffat den några år äldre Jacob, en intelligent, engagerad och supersnygg kille. En egen pojkvän! Med honom blev det också som om en helt ny värld öppnades. Plötsligt fanns så mycket att diskutera och intressera sig för, världens orättvisor, könsroller, politiska dagsfrågor.

För bara ett halvår sedan mötte Annika dessutom sin pappa som hon inte sett sedan föräldrarna skilde sig 14 år tidigare. Det var ett oväntat, oplanerat möte och de fick några intensiva dagar tillsammans. Nu är han död. Och Annika själv har också just fått sin dödsdom, hon har leukemi.

Vackert och sorgligt

Tillträde till festen beskriver en ung människa i ett av livets stora övergångsskeden, från barn till vuxen. Det är en mycket stark berättelse, sorglig men också vacker och gripande.

Skildringen av Annikas tankar, rädslor, drömmar, hopp och förtvivlan förstärks genom den målande beskrivningen av hur naturen också är i förändring, vintern står och vacklar med allt fler vårtecken för varje dag.

Författaren Gunnel Beckman var 59 år då boken kom ut. Det är häpnadsväckande hur hon skrev så att jag som läsare nästan hör den 18-åriga Annikas röst bakom texten.

Banbrytande ungdomsboksförfattare

Skrivet av: Lena Kjersen Edman, Åsa Zetterström

Lena Kjersén Edman porträtterar Gunnel Beckman, en banbrytande författare som skrev för ungdomar om det svåra och vackra i livet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 14 september 2011