Tillstånd

Privata livskriser ställs mot stora konflikter. Med en motorsåg i händerna tar Axel Lindén tag i världens alla bekymmer.

Det finns två parallella spår i Axel Lindéns roman. Det ena är hans inställning till skogen som han har tagit över efter sina föräldrar, och det andra är den ovissa väntan på att ett asylärende ska handläggas. En pojke från Afghanistan, som bor hos familjen, väntar på sitt beslut. Myndigheterna utreder trovärdigheten i hans berättelse.

En plats för träd och kriser

Träden och motorsågen blir en lugn kuliss mot den dramatik som utspelas i Axel Lindéns tankar. Förutom att långsamt lära känna skogen dras hans uppmärksamhet till världskriserna. Inget får passera obemärkt, han måste ta ställning. Skogsbolagens krav och grannarnas goda råd driver honom ut bland granarna och tallarna för att fundera.

Boken är en av de bästa jag har läst på sistone. Den tillför något nytt i sitt sätt att låta skogen vara en arena för en akademikers tvivel. Den bjuder dessutom på en lågmäld humor och karaktärsbeskrivningar utöver det vanliga.

Fler tips

 1. Barnvagnsblues

  Av: Roxberg, Ester Tipsat av: Jenny Sandells

  En dragkamp mellan att anpassa sig till sin nya roll och att hitta tillbaka till sitt gamla jag. Agnes är en nybliven småbarnsförälder som inte trivs med uppoffringen.

 2. Utan dina andetag

  Av: Aspenström, Karin Tipsat av: Jenny Sandells

  Ett ungt par hoppas att långresan till Indien ska bli en nystart för förhållandet.

 3. Vuxna människor

  Av: Aubert, Marie Tipsat av: Jenny Sandells

  Ofrivillig barnlöshet och en konfliktfylld syskonrelation skildras i en läsvärd kortroman av Marie Aubert.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 15 april 2020