Tillsammans är man mindre ensam

Sverker Olofsson, programledare i Plus i SVT, berättar om sin favoritbok just nu. Det är en skildring av tre udda och på olika sätt mycket svaga människor. Den har ett mycket bra slut, avslöjar han.

Sverker Olofsson
Hur skall man välja favoritbok? Eftersom jag slukar deckare borde det naturligtvis bli en sådan. Kanske Stieg Larsson med antihjälten Lisbeth Salander, eller den där isländske deckarförfattaren som jag upptäckte för något år sedan. Han med dom konstiga bokstäverna i namnet. Eller Donna Leon. Nej, inte en deckare, det känns för trivialt. Dessutom har i stort alla deckare en svaghet som gör att de aldrig kan bli riktiga favoriter. De har så fantasilösa slut.
 
Favoritbok – det varierar ju. Böcker finns i tiden och dom böcker som hjälper mig att förstå något blir lätt en favorit. Några exempel: För länge sedan när jag pratade rätt mycket med Sara Lidman låg hennes Järnvägsböcker längst upp i min privata topplista. Lasermannen fanns där också en tid, och många andra.
 
Jag vet inte hur länge, men just nu tror jag att Anna Gavaldas Tillsammans är mindre ensam har topplatsen. Det är en underbar skildring av tre udda och på olika sätt mycket svaga människor, som av en tillfällighet hamnar i närheten av varandra. Deras samvaro är fylld av konflikter och konstigheter, men dom ger också varandra värme och respekt.
 
Någonting börjar byggas i denna märkliga triangelrelation och man anar att någonstans långt där framme finns ett värdigt och bra liv.
 
Dessutom har den här boken ett mycket bra slut. Läs den!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sverker Olofsson den 5 september 2007