Tillbaka till henne

Fyra föremål, till synes utan samband med varandra, hamnar plötsligt i Hannas ägo. De blir en länk mellan Hanna i det nutida Stockholm och Signe, folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet.

De fyra föremålen hamnar i Hannas ägo genom en serie händelser en eftermiddag på Hornsgatan i Stockholm. Ett par fina svarta snörkängor, en gammal skollinjal, ett par runda glasögon och en ganska ful brosch.

En annan vändning

Hanna är trött på sitt jobb, sin pojkvän, ja kanske på hela sitt liv och sig själv. Den inledande skildringen av henne är som en karikatyr, men nyfikenheten på de fyra föremålen, som spelar en nyckelroll i berättelsen, drev mig att läsa vidare.

I tredje kapitlet träffar vi Signe, och här tar boken en annan vändning. Nu är det 1906, och den unga folkskollärarinnan Signe i Tierp har just fått ett brev från en av kvinnorörelsens förgrundsgestalter, fru Britta Löfstedt, angående lönefrågan som hon engagerat sig i. Beskedet i brevet gör Signe rasande: lönepåslaget för lärare har beslutats bli 450 kronor, men för lärarinnor bara 300. Här är den lite raljerande tonen borta och genom boken får man följa Signe i hennes kamp för lika villkor, rösträtt och, dock dolt för omvärden, kärlek.

De två tidsplanen följs parallellt, vartannat kapitel Hanna, vartannat Signe. De svarta kängorna, som hon först tyckt var fula och konstiga, gör något med Hanna. Klackarna ger henne en annan hållning och hon känner sig annorlunda. Hon känner också på ett mystiskt sätt att de olika föremålen hör ihop och har en särskild innebörd. En process sätts igång, som tvingar henne ut på upptäcktsfärd.

Inte en enda överflödig sida

Hela tiden tycker jag att kapitlen om Signe är intressantast. Hur hon kämpar med sitt arbete, att leva ett värdigt liv trots den magra lönen, hennes engagemang i rösträttsrörelsen och kärleken till den vackra blonda Anna. Signe och Anna träffas första gången när Anna följer med Britta Löfstedt på föreläsningsturné, och Signe blir blixtförälskad. De inleder sedan ett förhållande, som de naturligtvis måste hålla hemligt.

Hanna börjar sitt sökande efter de mystiska föremålens bakgrund med att leta rätt på mannen som hon fick tag på glasögonen från. I de kapitlen är tonen lättsammare, men så småningom fårstår vi Hanna bättre, och känner att hon börjar försöka förstå sig själv bättre också.

Det här är en bok på över 500 sidor, men inte en enda är överflödig. Jag skulle ha velat stanna i Signes värld ännu längre – och det är sällan jag känner så när jag lägger ifrån mig en bok.

Klassiker: Kvinnor och äppelträd

Skrivet av: Helen Forsberg

Kvinnor och äppelträd är en bok som gav kvinnorna röst och utrymme i den svenska proletärlitteraturen. Moa Martinson hämtade inspiration ur sitt eget liv och tecknade bilden av en ofta hård tillvaro.

Open secrets

Av: Munro, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

En skattkista av verkligheter och hemligheter.

En piga bland pigor

Av: Nordström, Ester Blenda Tipsat av: Dehbroa Lindberg

Långt innan undersökande journalistik var ett begrepp tog Ester Blenda tjänst som piga och skildrade livet som piga inifrån.