Till bildningens försvar
En sann bildningsresa till bildningens försvar.
I Till Bildningens försvar – den svåra konsten att veta tillsammans, går idéhistorikern Sverker Sörlin igenom bildningens uppgång och fall och skissar lite på någon slags pånyttfödelse. Han lyfter fram bildningen som ett motvärn mot en demokratisk urlakning vi nu kan se.
För att förstå världen
Sverker Sörlin menar att bildning, att ha goda allmänna kunskaper på många områden, är en förutsättning för att människan ska kunna förstå och tolka fakta och händelseförlopp. I dagens processinriktade skola och universitetsvärld, som ska producera yrkeskunnande inför arbetslivet, har bildning, som oftast är svår att mäta med Pisa och nationella prov, hamnat i skymundan.
Boken är trevligt och flyhänt skrivet. Teorier och historiska sammanhang förklaras i en sann bildningsresa till bildningens försvar.
Fundera och diskutera
Något vi kan fundera över, som inte diskuteras, är förutsättningarna för de folkbildning-folkrörelser som har tryckt fram demokratisk utveckling i de nordeuropeiska länderna. Och om de underliggande faktorer som nu undergräver dessa folkrörelser även undergräver folkbildningen och i förlängningen demokratin.Men lite arbete måste väl vi som läsare också utföra.
Sverler Sörlin lägger grunden för bra framtida diskussioner, kanske i en traditionell bokcirkel?